Marea Britanie nu va mai acorda „vize de aur” investitorilor milionari din afara statului. Vizați sunt și oligarhii ruși

Data publicării:
Panorama View Of Canary Wharf, London, United Kingdom - 20 Oct 2019
Marea Britanie interzice acordarea „vizelor de aur" milionarilor potențial investitori, printre care se află și oligarhii ruși care caută să-și circule banii prin districtul financiar al Londrei. Foto: Profimedia Images

Guvernul britanic se pregăteşte să elimine aşa-numitele „vize de aur” pentru investitorii străini bogaţi, în contextul îngrijorărilor privind influenţa Rusiei în Marea Britanie şi al tensiunilor provocate de o potenţială invazie rusă în Ucraina, transmite joi dpa.

În prezent, persoanele eligibile pentru primirea vizei de investitor trebuie să deţină cel puţin 2 milioane de lire sterline (2,7 milioane de dolari) în fonduri de investiţii şi un cont într-o bancă britanică.

Programul, lansat în 2008, a fost supus unei verificări din cauza îngrijorărilor repetate că sistemul ar putea fi exploatat dat fiind că solicitanţii de astfel de vize nu sunt verificaţi suficient.

O sursă guvernamentală a confirmat, sub rezerva anonimatului, pentru BBC că programul va fi abandonat, anunţul oficial urmând a fi făcut săptămâna viitoare, conform Agerpres.

Fostul ministru britanic al muncii Chris Bryant ceruse o verificare amănunţită a programului, acuzând guvernul că „împarte vize de aur oligarhilor ruşi dubioşi” şi că sistemul este folosit ca o „portiţă de intrare pe uşa din dos” a banilor murdari în Marea Britanie.

Un raport din 2018 publicat de Comisia pentru afaceri externe, din care făcea partea şi actualul ministru de interne Priti Patel, a acuzat miniştrii că pun în pericol securitatea naţională „închizând ochii” la „banii murdari” ruseşti care circulă prin City-ul londonez.

În timpul acestei anchete au fost emise îngrijorări legate de practica acordării de „vize de aur”, investigaţia descoperind că, în ciuda otrăvirii în 2018 cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury, în sud-vestul Angliei, preşedintele rus Vladimir Putin şi aliaţi de-ai săi continuau să folosească Londra drept bază pentru „averile lor corupte”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Sharon Stone, declarație fără perdea la 65 de ani: "La fel de mulți oameni vor să se culce cu mine ca...
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”