Analiștii de război susțin că Vladimir Putin ignoră în mare măsură expertiza generalilor sau a consilierilor militari și dirijează de unul singur traiectoria războiului, luând fără consultare decizii cheie. Tot analiștii de război mai arată că Putin s-a dovedit a fi precaut, pentru că "nu are încredere în cei din jurul său" și folosește "foarte puțin expertiza economică și militară" de care dispune.
Analiștii de la RAND Corporation, un think tank din SUA, arată că "Putin ia decizii cheie în mare parte pe cont propriu, fără o influență substanțială din partea Statului Major rus". Cu toate acestea, liderul de la Kremlin s-a dovedit a fi foarte prudent în luare unor decizii.
RAND susține că acest lucru se datorează pur și simplu faptului că Putin "nu are încredere în cei din jurul său" și, prin urmare, se folosește "foarte puțin de expertiza economică sau militară" de care dispune. Analiștii au mai apreciat că liderii militari ruși, inclusiv Serghei Șoigu, ministrul Apărării, îi ascund cel mai probabil veștile proaste despre evoluția războiului, pentru că le este teamă de consecințele care s-ar putea abate asupra lor.
Dara Massicot, un cercetător la RAND Corporation, specializată în Rusia, a scris în The New York Times că la Kremlin plutesc în aer "suspiciunea și incertitudinea", pentru că Putin nu întârzie să "învinuiască trădătorii", iar "autocenzura în rândul liderilor militari de top este probabil să devină mai răspândită", scrie businessinsider.
Raportul întocmit de specialiștii de la RAND arată că, chiar și în izolarea, Putin a fost mai puțin dornic decât se credea să se confrunte cu NATO, chiar dacă Alianța continuă să sprijine Ucraina.
Dar asta nu înseamnă că el va rămâne fidel deciziilor de până acum, mai avertizează specialiștii în documentul prezentat.
"Dacă pierderile teritoriale, de soldați și de echipamente militare ale Rusiei continuă să crească fără a se înregistra progrese pe câmpul de luptă, el va trebui să ia hotărâri neplăcute, inclusiv să închiere tratative dintr-o postură deloc favorabilă, sau ar putea să crească mobilizarea și să își reîntărească controlul intern într-o manieră mai dură", se mai arată în raport.
Putin a mai făcut o serie de remarci amenințătoare, dar nu a dat curs niciuneia dintre cele mai grave.
Când a declanșat invazia la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, Putin a spus că dacă alte țări vor încerca să intervină, se vor confrunta cu "consecințe la care nu s-ar aștepta vreodată".
În ciuda acestui fapt, țările Occidentale au furnizat Ucrainei echipamente de război în valoare de miliarde de dolari, sprijin umanitar și financiar pentru ca administrația de la Kiev să continue să funcționeze.
În timpul unui discurs din iulie, Putin a declarat că există un "pericol serios" ca NATO să fie atrasă și mai mult în războiul din Ucraina, dacă membrii Alianței continuă să furnizeze arme, însă până în prezent nu a existat nicio nouă consecință evidentă pentru Occident.
Putin a mai vorbit, de asemenea, de cifra ridicată de arme nucleare ale Rusiei, spunând că acestea îi vor "garanta" securitatea.
Cu toate acestea, în timp ce liderul de la Kremlin și alți oficiali ruși au făcut în mod repetat referire la arsenalul nuclear al țării, oficialii occidentali nu au dat niciun semn că Rusia se pregătește cu adevărat să îl folosească.
Editor : Andreea Smerea