Vinerea neagră a terorii. Peste 134 de morți, în patru atentate comise de islamiști pe trei continente 

Data publicării:
tunisia twitter-1

FOTO: Twitter

Patru atentate teroriste într-o singură zi au zguduit lumea. Cel puţin 130 de oameni au murit. Primul dintre ei a fost decapitat în Franţa, în timpul atacului asupra unei uzine chimice. Ceea ce putea deveni un dezastru a fost evitat grație eroismului unui pompier.

A urmat masacrul dintr-o moschee din Kuweit, unde un kamikaze a ucis cel puțin 27 de oameni și a rănit alți 222.

Apoi, 38 oameni au fost omorâţi într-un atentat terorist pe plajele a două hoteluri de lux din staţiunea tunisiană Sousse. Un bărbat a deschis focul cu o armă automată pe care o avea ascunsă într-o umbrelă. Agresorul a fost ucis la scurt timp, într-un schimb de focuri cu forţele de ordine care a fost filmat cu telefonul mobil de un martor.

Iar în Somalia, zeci de soldați ai Uniunii Africane – cel puțin 70, potrivit unor surse - au fost uciși la o bază militară de islamiștii shebab. În plin Ramadan, Statul Islamic a revendicat atacurile din Tunisia și Kuweit.

Tunisia. Teroare pe plajă

Tunisia, un paradis al vacanţelor pentru turiştii europeni, a fost din nou scena terorii. Plaja din Sousse, una dintre cele mai populare staţiuni de la malul Mării Mediterane, era plină de oameni. Nimic nu prevestea atacul care avea să urmeze.

„Eram pe plajă când a apărut teroristul şi a început să tragă în noi. Am fugit şi ne-am ascuns într-un pasaj cu doi angajaţi ai hotelului. Ne-am refugiat într-o încăpere mare fără lumină şi am stat acolo două ore”, a povestit un turist german.

Bărbatul suspectat de comiterea atentatului, un student la Aeronautică în vârstă de 23 de ani, a fost împuşcat pe o stradă din aproprierea unuia dintre complexurile hoteliere.

Printre victimele atacului sunt cel puţin cinci turişti din Marea Britanie, dar şi persoane din Germania, Franța şi Belgia.

Ministerul român al Afacerilor Externe precizează că, până acum, nu are informaţii despre vreun român care să fi fost ucis sau rănit în atentat.

Antrenorul echipei de baschet BC Timişoara, Dragan Petricevici, plecase din Tunisia cu numai jumătate de oră înainte de producerea atentatului. Fusese chiar în staţiunea Sousse.

„Nimic nu arăta zilele trecute că se poate întâmpla o asemenea tragedie. Mai mult decât atât, măsurile de siguranţă erau destul de mari. În cele 10, 11 zile, nu am văzut niciun gest”, a declarat el la Digi24.

Guvernul tunisian a dispus închiderea a 80 de moschei unde credincioşii ar fi fost incitaţi la violenţă.

„Am atras atenţia în repetate rânduri că Tunisia este implicată într-un război împotriva terorismului. Iar acest război nu îi priveşte doar pe poliţişti sau pe soldaţi, care sunt victimele predilecte, ceea ce s-a întâmplat acum ne dovedeşte că acest război afectează întreg poporul tunisian”, a declarat președintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi.

„Guvernul britanic este dezgustat de acest act teribil, josnic împotriva turiştilor occidentali şi a cetăţenilor tunisieni”, a spus Rufus Drabble, adjunct al ambasadorului britanic în Tunisia.

„Sincer, suntem şocaţi. Suntem profund îndureraţi de ce s-a întâmplat astăzi aici. Nu credeam că este posibil aşa ceva”, a spus Mario Koepers, şeful departamentului de comunicare al unui tur operator german.

Statul Islamic a revendicat acest atac pe contul de Twitter pe care îl folosește de obicei.

Atacul armat de pe litoralul tunisian a venit la trei luni după ce mai mulţi bărbaţi au deschis focul într-un muzeu din capitala ţării. Şi atunci, printre victime au fost cetăţeni europeni.

Turismul cântăreşte greu în economia tunisiană - aduce venituri reprezentând 15% din Produsul Intern Brut. Numai anul trecut, peste şase milioane de oameni au vizitat ţara din nordul Africii.

20% dintre tunisieni îşi câştigă traiul din turism. Situată în nordul Africii, Tunisia are 10 milioane şi jumătate de locuitori şi este o fostă colonie franceză. Cu foarte puţine excepţii, locuitorii sunt de religie musulmană.

Kuweit. Atentat în moschee

Un alt atentat sângeros a avut loc într-o moschee din Kuweit. Cel puţin 27 de oameni au murit şi peste 220 au fost răniţi după ce un atentator sinucigaş a detonat bomba pe care o avea asupra sa. Imaginile au un puternic impact emoţional.

În plin Ramadan, două mii de oameni se aflau în moschee pentru rugăciunea de vineri, când a explodat bomba. Deflagraţia a fost atât de puternică, încât tavanul clădirii şi pereţii au fost parţial distruşi.

Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic care şi-a îndemnat adepţii să-şi intensifice acţiunile sângeroase împotriva creştinilor, dar şi a musulmanilor din ţările aliate Statelor Unite, chiar dacă aceştia din urmă sunt în Ramadan.

Franța. Reuniune a Consiliului de Securitate

Consiliul de Securitate al Franţei se reuneşte în această dimineaţă pentru a discuta situaţia din ţară, după cel de-al doilea atac de tip terorist de la începutul acestui an.

Un bărbat care susţine că este adeptul grupării Statul Islamic a provocat o explozie la o uzină chimică din sud-estul Franţei. Ca să poată intra acolo, l-a decapitat pe şeful său. A fost oprit de un pompier, care l-a imobilizat şi l-a predat poliţiştilor. Alte două persoane - soţia şi sora atacatorului - au fost reţinute de poliţie.

Atacul este de natură teroristă. A fost un atentat comis de o persoană, cu un autovehicul care a fost îndreptat către această uzină chimică şi care a lovit rezervoare de gaz”, a anunțat președintele Francois Hollande.

Atacul terorist de la uzina din localitatea Saint-Quentin-Fallavier a declanşat o explozie puternică, resimţită la o distanţă de câţiva kilometri. Au urmat momente de haos, în care oamenii din zonă şi angajaţii fabricii au fugit care încotro, într-o încercare disperată de a scăpa, de a se adăposti.

„Am auzit zgomote puternice, focuri de armă. Mi-a fost foarte frică”, a relatat un martor.

La câteva ore de la atentat, autorităţile au pus cap la cap piesele puzzle-ului şi spun că atacatorul, care fusese radicalizat de un imam, îşi pregătise temeinic planul. Venise să facă o livrare la fabrică alături de şeful său. Dar înainte de a ajunge la destinaţie l-a ucis pe acesta prin decapitare, o practică preluată de la execuţiile comise de Statul Islamic. A abandonat cadavrul, apoi a pătruns în complexul industrial, unde intenţiona să provoace explozia rezervoarelor de gaz.

Autovehiculul făcea livrări în mod frecvent în această uzină. Maşina a ajuns la poartă, şoferul a sunat şi i s-a permis accesul pentru că muncitorii l-au recunoscut”, a explicat Francois Mollins, procurorul general al Franței.

Suspectul era de nouă ani în evidenţa serviciilor de informaţii. El le-a mărturisit poliţiştilor că a comis atacul în numele organizaţiei Statul Islamic.

În 2006, acest personaj a făcut obiectul unei supravegheri din cauza radicalizării sale. Monitorizarea lui nu a fost reînnoită în 2008. Nu avea cazier”, a motivat Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne al Franţei.

Soţia teroristului a fost surprinsă de crima comisă de acesta. A mărturisit acest lucru pentru un post de radio, cu câteva ore înainte de a fi reţinută şi ea de poliţie.

„Nu e posibil aşa ceva, îl cunosc, e soţul meu, avem o viaţă normală! Inima aproape mi s-a oprit, nu mai înţeleg nimic...”

Atentatul comis pe teritoriul francez intervine la șase luni după cel din Paris, din redacţia publicaţiei „Charlie Hebdo”. Preşedintele Francois Hollande şi-a anulat participarea la Consiliul European de la Bruxelles şi s-a întors de urgenţă în ţară.

Încă un detaliu relevant: fabrica atacată este sucursala unei companii americane cu sediul in Pennsylvania. Tocmai de aceea, există voci care spun că atentatul a vizat, de fapt, interesele americane în Hexagon.

Somalia. Victimele se numără cu zecile

Un atentat terorist a avut loc şi în Somania, unde peste 70 de soldaţi au fost ucişi de militanţi islamişti. Atacul a avut loc la o bază militară a Uniunii Africane aflată la 130 de kilometri de capitala somaleză, unde se aflau trupe de menţinere a păcii.

Luptele au început în timpul rugăciunilor de dimineaţă. Zeci de terorişti, membri ai grupării al Shabaab, afiliată la al-Qaida, au atacat baza cu maşini-capcană, mitraliere şi lansatoare de grenade. Unii dintre militari au fost decapitaţi de islamişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
O nouă creștere de pensie imediat după sărbători. Care vor fi noile venituri ale pensionarilor?
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...