„Dacă vrei să renunți, o poți face”, este mesajul a doi adolescenți columbieni care culeg frunze de coca pentru un tânăr consumator de cocaină din Marea Britanie.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Într-un documentar BBC, Lewis, un consumator ocazional din Marea Britanie, este pus față în față cu doi tineri de 16 ani care lucrează la o fermă din Columbia unde se produce cocaina.
Întrebați dacă au consumat drogurile pe care chiar ei le produc, adolescenții au răspuns că nu, „pentru că știm ce conțin”. E au și un sfat pentru britanic: "Încearcă să renunți pentru 15 sau 20 de zile și observă cum reacționează organismul tău. Poți să renunți la consumul de droguri".
Lewis: Voi nu ați consumat niciodată droguri?
Unul dintre tinerii columbieni: Nu, nu vreau să consum fiindcă știu ce conțin. Nu crezi că cheltui foarte mulți bani?
Lewis: Acesta este principalul motiv pentru care am încercat să mă las. Cheltuiam aproape 300 de lire sterline, săptămânal, pe droguri, adică salariul vostru pe două luni.
Unul dintre tinerii columbieni: Nu-mi permit să merg la școală. Sunt prea sărac pentru a-mi continua studiile. Am fost învățat de mic cum să culeg frunze de coca. Trebuie să-mi sprijin financiar familia. Este un „job” foarte periculos, poți oricând să fii ucis pentru câteva grame.
Lewis: Sunt șocat să văd cât de tineri sunteți. Niciun adolescent nu ar trebui să se teamă că va fi ucis sau că va ajunge în închisoare, la 16 ani.
Tinerii columbieni: Sperăm că îți vei reveni. Încearcă să renunți 15, 20 de zile și observă cum îți reacționează organismul. Dacă vei vrea să renunți la consum, vei reuși.
Peste 70% din cocaina la nivel mondial provine din Columbia, unde populația săracă își riscă viața pentru a aduna frunzele de coca din regiuni controlate de traficanți periculoși. În 2018 s-au înregistrat 637 de decese cauzate de consumul de cocaină în Marea Britanie și în Țara Galilor, aproape dublu față de anul 2015.
Editor: I. I.