Columbia a aprobat un proiect de lege care interzice luptele cu tauri, marcând o victorie semnificativă pentru activiștii pentru drepturile animalelor în fața celor care au susținut menținerea acestui sport în țara sud-americană, transmite CNN.
Marți, 93 de parlamentari au votat în favoarea interzicerii luptelor cu tauri - și doar doi au fost împotrivă - trimițând proiectul de lege președintelui Gustavo Petro pentru aprobarea finală.
Petro, primul președinte de stânga al țării, a sărbătorit victoria pe X, scriind: "Felicitări celor care au reușit ca moartea să nu mai fie un spectacol".
Odată promulgată legea, va exista o perioadă de tranziție de trei ani pentru a ajuta familiile care depind de acest sport să găsească noi surse de venit.
Columbia este una dintre cele doar opt țări în care încă se mai practică luptele cu tauri.
Celelalte sunt Franța, Portugalia, Mexic, Ecuador, Peru, Spania și Venezuela, unde acest sport controversat încă atrage audiență, dar și opoziție fermă.
În timpul luptelor, taurii sunt provocați cu sulițe și pelerine colorate în interiorul unei arene înainte de a fi înjunghiați și uciși în fața mulțimii care aplaudă.
În Columbia, susținătorii spun că este o formă de "artă" și o sursă importantă de venit pentru crescătorii de tauri, precum și pentru vânzătorii ambulanți care își fac reclamă pentru comerț în afara arenelor.
Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile animalelor au condamnat de mult timp acest sport ca fiind sângeros și barbar, deoarece supune animalele la o moarte lentă și dureroasă.
"Avem ca prioritate bunăstarea și apărarea tuturor animalelor", a declarat legiuitorul Alejandro Garcia, unul dintre susținătorii interdicției, în fața Camerei Reprezentanților, la scurt timp după ce a trecut votul. „Către toată lumea, noi spunem că Columbia este în proces de transformare culturală, în care toate ființele își mențin demnitatea”.
"Nu credem că o expresie a torturii și a barbariei poate fi considerată culturală", a declarat deputatul Juan Carlos Losada.
Printre alte țări din America de Sud care au interzis deja această practică se numără Brazilia și Argentina.
Editor : A.C.