VIDEO Comportament exasperant al lui Julian Assange în Ambasada Ecuadorului. Acuzele președintelui

Data publicării:
Julian Assange adus la tribunal după arestarea la Londra zambeste face cu ochiul si semn de ok cu mana
Julian Assange. Foto: Guliver/Getty Images

Julian Assange nu le-a făcut gazdelor sale de la Ambasada Ecuadorului de la Londra viaţa uşoară. După arestarea sa, publicaţia El Pais a făcut publice imagini din interiorul ambasadei, obţinute de la firma spaniolă angajată să îl păzească pe Assange.

Filmările confirmă reproşurile ecuadorienilor, care s-au plâns că hackerul, de plictiseală, se plimba cu skateboardul prin ambasadă, făcând un zgomot infernal.

De asemenea, Julian Assange avea mulţi oaspeţi, care perturbau şi ei activitatea angajaţilor. Iar uneori, când australianul devenea recalcitrant şi se certa cu gardienii, doar ambasadorul îl calma.

Şapte ani a petrecut Julian Assange în clădirea reprezentanţei diplomatice a Ecuadorului din Londra. După ce i-a fost retras sprijinul diplomatic, a fost arestat, iar justiţia britanică va judeca o cerere de extrădare a sa în SUA.

Între timp, președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a venit, duminică seara, cu noi acuzații.

Julian Assange a încercat să creeze un „centru de spionaj” în Ambasadă

Julian Assange a încercat să creeze un „centru de spionaj” în Ambasada Ecuadorului la Londra, a afirmat duminică preşedintele ecuadorian, Lenin Moreno, motivând astfel decizia sa de a-i retrage azilul fondatorului WikiLeaks, care a fost arestat joi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Lenin Moreno, ajuns la putere în 2017, şi-a exprimat regretul, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, că guvernul precedent al ţării sale a furnizat echipamente în ambasadă care i-au permis lui Assange „să intervină în treburile altor state”.

„Nu putem permite casei noastre, casei care are porţile deschise, să devină un centru de spionaj”, a declarat Lenin Moreno. „Această activitate a încalcat condiţiile de azil”, a adăugat el, subliniind că decizia de a-i retrage azilul lui Julian Assange „nu este arbitrară, ci se bazează pe dreptul internaţional”.

Preşedintele Ecuadorului a denunţat, de asemenea, atitudinea „absolut condamnabilă şi scandaloasă” a lui Julian Assange în ambasadă şi „comportamentul necorespunzător în materie de igienă”. Potrivit autorităților ecuadoriene, Julian Assange, printre altele, ar fi murdărit pereţii ambasadei cu propriile excremente.

Întrebată de Sky News, duminică dimineaţă, avocata lui Julian Assange, Jennifer Robinson, a respins aceste acuzaţii, considerându-le „scandaloase”. Avocata a ţinut să menţioneze că australianul în vârstă de 47 de ani este dispus să coopereze cu autorităţile din Suedia, dacă acestea cer extrădarea sa, dar prioritatea rămâne evitarea extrădării în Statele Unite.

Scenariul cel mai rău: extrădarea în SUA

Fondatorul WikiLeaks se află în detenţie după arestarea sa, joi, la Ambasada Ecuadorului din Londra unde se refugiase în urmă cu şapte ani pentru a scăpa de un mandat de arestare britanic pentru acuzaţii de viol şi agresiune sexuală în Suedia, acuzații pe care le-a negat constant. Plângerea pentru agresiune sexuală s-a prescris în 2015, apoi Suedia a renunțat la urmărirea penală într-un al doilea dosar, în mai 2017, din lipsa posibilităţilor de a face să avanseze ancheta. La anunţul arestării lui, avocata reclamantei a cerut redeschiderea anchetei.

Australianul a fost arestat, de asemenea, în legătură cu o cerere de extrădare din partea Statelor Unite, care îl acuză că de conspiraţie împreună cu Chelsea Manning, fost analist american de informaţii militare, pe care l-ar fi ajutat să obţină parola pentru a avea acces la mii de documente clasificate. Această cerere de extrădare va fi examinată de justiţia britanică în data de 2 mai.

În cazul unei cereri de extrădare din partea Suediei, „vom solicita, cu certitudine, aceleaşi garanţii pe care le-am formulat deja, (şi anume) că (Julian Assange) nu va fi trimis în SUA”, a mai declarat avocata.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri