După legalizarea posesiei şi consumului de cannabis, 350 de magazine de vise au apărut în statul american Colorado. Autorităţile estimează că veniturile anuale din comercializarea cannabisului ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari.
Piaţa este în continuă creştere şi, în scurt timp, ar putea trece rapid pragul de 2 miliarde de dolari. Iar aceasta este doar faţa legală a pieţei. Căci pe piaţa neagră a cannabisului, volumele sunt mult mai ridicate de atât.
Autorităţile din Colorado vor ca anul acesta să adune 70 de milioane de dolari din taxele pe cannabis. Fondurile obţinute din aceste taxe ar urma să fie folosite la renovarea şcolilor şi la îmbunătăţirea infrastructurii. O parte din vânzările generate de cannabis sunt făcute cu moneda virtuală bitcoin. Folosirea acestei monede aduce însă şi dezavantaje. Bitcoinul are o evoluţie extrem de fluctuantă.
În ultimele două luni, a avut căderi destul de violente. La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, cotaţia bitcoinului era sub 500 de dolari, ca mai apoi să se aprecieze rapid la peste 1.200 de dolari. Spre final de an şi-a pierdut jumătate din valoare, ca acum să se situeze la nivelul de 900 de dolari.
Bitcoinul nu este o monedă reglementată şi nici nu are acoperire în viaţa reală. Ca urmare, toţi cei care o folosesc se expun la riscuri mari. La fel se întâmplă şi cu comercianţii de cannabis.
Riscurile folosirii de bitcoin ar putea fi evitate dacă moneda digitală va fi reglementată. Sau dacă băncilor li se va permite să accepte plata cu cardul la tranzacţiile cu marijuana. Deocamdată, ele nu se pot implica deloc. Majoritatea băncilor din America au sediile în statul Delaware, cunoscut pentru condiţiile fiscale extrem de prietenoase pentru companii. Iar în Delaware, cannabisul este în continuare interzis.
Drogurile sunt şi motivul pentru care nu există bancnote mai mari de 100 de dolari. La sfârşitul anilor 60, administraţia Nixon a întrerupt circulaţia de bancnote mai valoroase pentru a îngreuna transporturile de bani făcute de traficanţi.