Atacurile asupra şcolilor par să devină o tactică de război, atrage atenția Organizația Naţiunilor Unite. Această tendință se observă în special în special în regiunile măcinate de conflicte din Africa, iar ținte sunt atât copiii, cât și profesorii, scrie Agerpres, preluând DPA.
"Pare să se dezvolte o nouă tactică de război, în special în Sahel (regiune în vestul Africii - n.r.), unde şcolile sunt luate ca ţintă tocmai pentru că sunt şcoli, şi cu atât mai mult dacă au în grijă fete", a spus Virginia Gamba, reprezentantă specială a ONU pentru copii şi conflicte armate într-o informare către Consiliul de Securitate al ONU.
În Burkina Faso, 2.500 de şcoli au fost închise în ultimul an în urma unei înmulţiri a atacurilor, în care sunt răpiţi profesori şi sunt incendiate unităţi de învăţământ, a afirmat ea.
În Mali, 1.260 de şcoli au fost închise în ultimii doi ani după ce au fost ameninţaţi şi ucişi profesori şi au fost arse cărţi.
Reprezentanta ONU a precizat că pandemia de coronavirus nu face decât să înrăutăţească situaţia.
"Şcolile închise şi economiile în descompunere generează factori în lanţ, care favorizează recrutarea şi exploatarea sexuală a copiilor, dar şi căsătoriile între minori", a afirmat ea.
Virginia Gamba a făcut apel la toate părţile aflate în război să respecte caracterul civil al şcolilor.
Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, a spus că pandemia a perturbat procesul de educaţie pentru mai mult de un miliard de copii în întreaga lume, inclusiv pentru mulţi dintre cei 75 de milioane de copii care trăiesc în ţări marcate de conflicte.
Editor: B.P.