Video Un grup de turiști a distrus o parte dintr-o clădire istorică într-un oraș antic din Italia. S-au urcat și au sărit pe clădiri istorice

Data publicării:
matera, italia
Orașul istoric Matera. Foto: Shutterstock

Un grup care face parkour, un sport care presupune să ajungi dintr-un punct în altul în cel mai creativ mod, printre obstacole, a distrus un segment dintr-o clădire istorică dintr-un oraș antic din Italia. Gruparea „Phat” a vizitat orașul Matera, iar turiștii au alergat, urcat și sărit pe străzile și structurile prețioase ale orașului italienesc antic, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Unul dintre tineri a provocat căderea unui segment dintr-o clădire istorică, și, împreună cu el, bucata s-a prăbușit la pământ. Matera este un oraș de piatră care datează din Epoca de Piatră și este situat în regiunea Basilicata din sudul Italiei, informează CNN

În 1993, a primit statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO și cel de Capitală Culturală Europeană în 2019.

Un videoclip arată cascadorii care fac parkour în orașul antic a fost postat de Team Phat pe YouTube în urmă cu două luni, împreună cu o legendă în care se explică că se aflau „în frumosul oraș Matera”. Descrierea cuprinde și faptul că Devon McIntosh, unul dintre tinerii din grup, „a avut o cădere înfricoșătoare care ar fi putut fi foarte rea”.

Videoclipul îl arată pe Devon sărind de pe o clădire și încercând să folosească o corvadă de piatră pentru a-l ajuta să ajungă la o altă clădire de peste drum. Dar marginea nu a putut rezista forței lui și s-a rupt dramatic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Videoclipul a atras multe comentarii critice pe rețelele sociale. „Acest oraș este un sit al patrimoniului UNESCO dintr-un motiv”, a scris un utilizator de Instagram. „Ar trebui să ne bucurăm de  parkour cât mai mult posibil, dar ar trebui să urmărim și unde pășim, nu numai pentru siguranță, ci și pentru respectul culturii și istoriei”.

Turiștii care se comportă necorespunzător în Matera 

Multe dintre cartierele și peșterile locuibile din Matera au fost renovate în a doua jumătate a secolului al XX-lea, pe măsură ce orașul și-a recăpătat farmecul și a devenit un loc popular pe rețeaua socială Instagram.

Cinematografia internațională face, de asemenea, din Matera un oraș cu o importanță majoră. Filmul James Bond din 2021, „No time to Die” prezintă o urmărire incitantă cu mașina pe străzile din Matera.

Rămășițele bine îngrijite ale vechilor biserici rupestre, fermelor fortificate și cartierelor fac din Matera un oraș de valoare universală, potrivit UNESCO.

Comportamentul grupării Phat a ridicat întrebări suplimentare cu privire la comportamentul turiștilor în locuri de frumusețe arhitecturală. La începutul videoclipului, unul dintre cei care fac parte din Phat a spus: „După cum unii dintre voi știți, am fost interziși în Veneția și nu ne putem întoarce niciodată”.

În martie 2023, un membru al echipei Phat a sărit într-un canal din Veneția, despre care primarul Luigi Brugnaro a comentat pe rețeau socială X: „Acest <<subiect>> ar trebui să primească un certificat de PROSTIE…. Încercăm să-l identificăm pentru a-l denunța pe el și pe tovarășul lui care a făcut videoclipul stupid pentru rețelele sociale.”

Pe 25 aprilie, taxa de intrare a fost introdusă la Veneția. Brugnaro a spus: „Veneția este primul oraș din lume care a început această călătorie care ar putea deveni un exemplu pentru alte orașe fragile care trebuie îngrijite.”

În martie, un cartier istoric din Kyoto, Japonia, a anunțat că interzice intrarea turiștilor, ca urmare a frustrărilor locale legate de comportamentul prost al vizitatorilor și de nerespectarea obiceiurilor și etichetei japoneze.

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri