Un bărbat care a folosit o platformă online pentru a lansa mii de apeluri automate cu mesaje rasiste ar putea fi obligat să plătească o amendă de 13 milioane de dolari dictată de către Comisia Federală de Comunicații (FCC) din SUA.
Scott Rhodes, despre care organizațiile anti-defăimare spun că militează pentru supremația rasei albe și se află în spatele site-ului "Road to power", pare să fie responsabil pentru peste 6.000 de apeluri automate efectuate în 2018 "cu intenția de a provoca rău", a anunțat FCC.
Apelurile au fost făcute drept răspuns la uciderea unei studente din Iowa de către un imigrant ilegal și din cauza procesului unui alt militant în Virginia, informează The Independent.
Comisia Federală de Comunicații a anunțat că pe lângă statele Iowa și Virginia, Rhodes a lansat apeluri și către oameni din California, Georgia, Florida și Idaho.
Recent, site-ul Road to Power a revendicat o serie de apeluri automate rasiste făcute către angajații Universității Columbia, după ce un student a fost ucis în timpul unei tâlhării, în New York. Apeluri promovau un mesaj rasist, însă aceaste apeluri nu au fost incluse în acțiunea FCC.
Mesajele aveau apelant ascuns pentru a părea locale
Comisia a urmărit 827 de apeluri automate cu identitate ascunsă lansate către locuitorii din Brooklyn, Iowa, în august 2018, după ce Mollie Tibbetts, o studentă la Universitatea din Iowa, a fost ucisă de un imigrant ilegal din Mexic. Moartea lui Mollie Tibbetts a fost invocată și de Donald Trump pentru a promova contruirea zidului de la granița cu Mexicul.
FCC a anunțat că Scott Rhodes a folosit o platformă online pentru a ascunde identitatea apelurilor lansate, astfel încât să pară numere locale. Această practică, denumită spoofing, încalcă Legea apelantului real din SUA.
"De parcă tragedia nu a fost îndeajuns, la două zile după înmormântare, o serie de apeluri automate cu indentitate ascunsă au fost lansate către familia și prietenii lui Mollie, dar și către comunitatea din Brookly", a declarat Ajit pai, președintele FCC. "Asociindu-se cu tragedia, apelurile conțineau mesaje preînregistrate, iar vocea unei femei care voia să pară Mollie Tibbetts spunea "Omorâți-i pe toți", a adăugat Pai.
Ajit Pai a spus că mesajul făcea referire la imigranții ilegali din Mexic.
Nu se știe dacă bărbatul va fi pus sub acuzare
Nu este clar în acest moment dacă Scott Rhodes va fi pus sub acuzare pentru apeluri, despre care FCC spune că au fost făcute în 2018. Un purtător de cuvânt al comisiei a spus că nu poate comenta posibile încălcări ale legii în afara jurisdicției FCC.
Sergentul Jessica McRorie, de la Departamentul de Poliție din New York, a anunțat că acest caz este încă sub investigație.
Scott Rhodes se poate adresa FCC în termen de 30 de zile înaintea votului comisiei. Dacă amenda este votată și Rhodes nu poate plăti, situația va fi direcționată către Departamentul de Justiție.
Rhodes a mai lansat aproximativ 2000 de apeluri în noiembrie și decembrie 2018 către locuitorii din Charlottesville, Virginia, dând vina pe primar și șeful poliției pentru moartea lui Heather Heyer în august 2017. Femeia a fost ucisă când James Fields Jr., care se îndrepta cu mașina către un miting al militanților pentru supremația rasei albe, a intrat într-un grup de protestatari pașnici. Bărbatul a recunoscut acuzațiile și a fost condamnat la închisoare pe viață.
Totodată, Scott Rhodes a mai lansat 766 de apeluri automat în octombrie 2018 care erau îndreptate spre Andrew Gillum, primul candidat de culoare al unui mare partid pentru funcția de guvernator al statului Florida.
Editor web: Vlad Mironescu