Scenariile privind sfârşitul lumii au fost alimentate de filmul „2012”, lansat de Hollywood cu trei ani înainte de ziua în care se temina calendarul mayaş. Mii de oameni au luat în serios diverse profeţii care au apărut pe internet, sau care au fost anunţate de aşa-numiţi predicatori. Premierul australian de la vremea aceea a pus paie pe foc, cu un promo pentru un post de radio în care afirma că vine sfârşitul lumii.
„Dragii mei australieni. Vine sfârşitul lumii!”, le-a spus atunci compatrioţilor săi premierul Julia Gillard. Dar gluma nu i-a fost benefică politicienei, care a pierdut alegerile parlamentare şi şefia guvernului.
Chiar în ziua aleasă de mayaşi pentru încheierea calendarului lor, a avut loc şi solstiţiul de iarnă, eveniment celebrat de mii de oameni la Stonehenge, în Marea Britanie.
Pe internet au început să circule, cu multe luni înainte de 21 decembrie 2012, diverse înregistrări video care, în opinia unora, ar fi anunţat semnele sfârşitului lumii. De la ploaie cu grindină, furtuni solare, erupţii vulcanice, inundaţii sau cutremure.
Dar ziua a trecut fără nicio catastrofă naturală sau de altă natură. Nici măcar extratereştrii nu şi-au făcut simţită prezenţa, spre dezamăgirea multora, care au aşteptat degeaba la marea piramidă mayaşă din Mexic.