O descoperire „uluitoare” schimbă ceea ce se știa până acum despre Stonehenge

Data actualizării: Data publicării:
O cometă trece deasupra ansamblului Stonehenge
Ansamblul Stonehenge. Foto: Profimedia Images

Arheologii știu de mai bine de un secol că unele dintre pietrele de la Stonehenge provin din Țara Galilor și că au fost transportate – încă nu se știe cum – pe o disanță de aproximativ 200 km până la locul monumentului neolitic din Salisbury Plains. Acum, un studiu „uluitor” a dezvăluit că unul dintre megaliții centrali din Stonehenge vine chiar de mai departe, din Scoția, relatează The Guardian.

Una dintre cele mai mari pietre de la Stonehenge a fost transportată – pe pământ sau pe apă - dintr-un colț din nord-estul Scoției, pe o distanță de cel puțin 750 km.

Descoperirea uimitoare că megalitul, care este cunoscut sub numele de „piatra altarului”, a fost transportat de oamenii preistorici pe o distanță atât de mare „nu schimbă doar ceea ce credeam despre Stonehenge, ci modifică ceea ce știm despre tot neoliticul târziu”, a spus Rob Ixer, cercetător University College London (UCL) și unul dintre experții din spatele studiului, care a fost publicat în revista Nature miercuri.

Aceasta „rescrie complet relațiile dintre populațiile neolitice din Insulele britanice”, a spus el pentru Guardian.

„Descoperirea este remarcabilă și va fi discutată în deceniile următoare... Este uluitoare”, a adăugat el.

„Piatra altarului”, un bloc imens de gresie, lung de 5 metri și cântărind 6 tone, este căzută la pământ în inima monumentului, prinsă sub doi megaliți și abia vizibilă pentru vizitatori.

Cercetătorii au vrut să afle mai multe despre ea, așa că i-au examinat compoziția chimică și vârsta mineralelor din ea.

Luate împreună, acestea dau o „amprentă digitală” caracteristică gresiei, a spus Nick Pearce, profesor de geografie și științe ale pământului la Aberystwyth, co-autor al studiului.

„Cu acea amprentă a vârstei, o putem potrivi cu același tip de roci din Marea Britanie, așa ne-am dat seama că provine din Bazinul Orcadian din nord-estul Scoției. A fost complet neașteptat”, a spus el.

Cea mai mare întrebare nu este însă explorată în detaliu în lucrarea științifică: cum au transportat constructorii monumentului de la Stonehenge piatra uriașă din Scoția în Wiltshire?

„Având în vedere barierele terestre majore pe drumul de la nord-estul Scoției către Câmpia Salisbury, transportul maritim este o opțiune fezabilă”, a spus autorul principal al studiului, Anthony Clarke, de la Universitatea Curtin.

Dar arheologul și scriitorul Mike Pitts, care nu a fost implicat în cercetare, crede că este mai probabil ca piatra să fost târâtă pe uscat decât să fie adusă pe mare, într-o călătorie care a durat probabil mulți ani.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri