Turcia va interzice majoritatea importurilor de deșeuri din plastic, după ce un raport Greenpeace a dezvăluit că această țară a devenit „groapa de gunoi a Europei”. Exporturile de deșeuri de plastic ale țărilor europene către Turcia au crescut de 20 de ori față de 2016, cea mai mare parte ajungând să fie arse sau aruncate pe marginea drumului, în loc să fie reciclate.
Guvernul de la Ankara a anunțat că va interzice importurile pentru cele mai multe tipuri de plastic. Un document semnat de ministrul Comerțului din această țară scoate unii polimeri de pe lista deșeurilor care pot fi importate în această țară.
Potrivit Greenpeace, această interdicție include polietilena, care este prezentă în 94% din deșeurile de plastic exportate de Marea Britanie în Turcia. Marea Britanie a exportat aproape 198.000 de tone de polietilenă în Turcia, în 2020.
Sticlele de băut din plastic - făcute din polipropilenă - nu sunt incluse în această interdicție.
Greenpeace a vizitat zece situri în sudul Turciei, unde au găsit deșeuri de plastic provenite din mai multe țări europene, printre care și Marea Britanie, în albiile râurilor, pe plaje, în depozite ilegale de gunoi.
Marea Britanie exportă mai multe deșeuri de plastic în Turcia decât orice altă țară, de când China a interzis importurile, în 2018, scrie Guardian. Exporturile de deșeuri ale Marii Britanii către Turcia au crescut de la 12.000 de tone, în 2016, la 210.000 de tone anul trecut.
Rata de reciclare în Turcia este însă de numai 12%, iar investigatorii au găsit în această țară aruncate ambalaje de plastic de la Tesco, Asda, Co-op, Aldi, Sainsbury’s, Lidl sau Marks&Spencer.
Și celelalte țări europene și-au îndreptat exporturile de deșeuri către Turcia. Circa 240 de camioane încărcate cu deșeuri de plastic din Europa ajung zilnic în Turcia, de 20 de ori mai mult decât în 2016.
Legile din UE și Marea Britanie stipulează că deșeurile de plastic nu pot fi exporttate dacă nu sunt reciclate la destinație.
Sam Chetan-Welsh, activist Greenpeace în Marea Britanie, a declarat că “oamenii au fost îngroziți să vadă imaginile cu deșeurile noastre aruncate și arse în Turcia. Guvernul britanic trebuie să pună capăt acestei practici. Trebuie să interzicem complet exportul de deșeuri de plastic și să reducem prin lege cantitatea de plastic pe care o produc companiile britanice”.
Citește și: Containere cu deșeuri din Germania, verificate în Portul Agigea. Procuror: Trebuie modificată legea, altfel ajungem groapă de gunoi
Editor : B.P.