Ahmet Davutoglu / FOTO: MediafaxFoto
„Nu există nicio diferenţă între PKK şi gruparea Stat Islamic, aşa că nu putem spune că PKK este mai bun pentru că luptă împotriva grupării Stat Islamic. De ce PKK şi YPG (n.r. principalul partid kurd din Siria) luptă împotriva grupării Stat Islamic? Pentru integritatea teritorială a Siriei, pentru pacea în Siria? Nu, ci pentru că ei vor să forţeze şi să controleze anumite părţi din Siria. Luptă unii împotriva altora pentru putere”, a declarat Mevlut Cavusoglu.
„Cum poţi să spui că o organizaţie teroristă este mai bună doar pentru că luptă cu gruparea Stat Islamic? Sunt la fel, teroriştii sunt malefici, toţi trebuie să fie eradicaţi. Asta este ceea ce vrem noi”, a precizat șeful diplomației de la Ankara.
„Ne vom continua lupta (...) până când vom ajunge la un anumit rezultat”, a declarat, la rândul său, premierul Ahmet Davutoglu în cursul unui interviu acordat postului de televiziune ATV. „Fie armele, fie democrația, cele două nu sunt compatibile”, susține el, potrivit Agerpres.
Situaţia din Turcia devine tot mai tensionată. Guvernul de la Ankara a cerut o reuniune de urgenţă a reprezentanţilor ţărilor membre NATO, pentru că îşi simte ameninţată securitatea teritorială din cauza situaţiei din Siria şi Irak. Întâlnirea va avea loc marți şi vine în contextul în care vechiul conflict dintre turci şi naţionaliştii kurzi se reaprinde. Iar situaţia nu pare să rezolve prea curând - potrivit presei de la Ankara, preşedintele Recep Erdogan a declarat că lupta împotriva naţionaliştilor kurzi va continua până când aceştia nu vor mai fi o ameninţare la adresa Ankarei.
Turcia a lansat vineri o serie de raiduri aeriene contra bazelor PKK din nordul Irakului, ca ripostă la atacurile sângeroase atribuite mișcării kurde care au vizat în ultimele zile membri ai forțelor de securitate.
În replică, Partidul Muncitorilor din Kurdistan a suspendat armistițiul pe care îl respecta din 2013 și a asasinat doi soldați.
Această escaladare amenință să ducă la eșecul total al fragilului proces de pace demarat în toamna lui 2012 de regimul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, cu scopul de a pune capăt unei rebeliuni care, din 1984, a făcut circa 40.000 de morți.
Biroul premierului de la Ankara a confirmat luni seară ultimul val de lovituri aeriene lansate în urmă cu 24 de ore contra PKK. Acestea au vizat „adăposturi, centre logistice și ascunzători”, a anunțat guvernul turc într-un comunicat.
Citiți și:
Dosarul Turcia. Menghina celor patru crize din jur