Într-un articol publicat luni, Alan Rusbridger, redactor-șef, scrie că în urmă cu o lună, după ce ziarul a publicat mai multe articole bazate pe materialele lui Snowden, un oficial britanic i-a spus: „V-ați distrat suficient. Acum vrem materialul”.
Informația vine după ce duminică a fost reținut David Miranda, partenerul de viață al jurnalistului de la The Guardian, Glenn Greenwald. Miranda, cetățean brazilian aflat în tranzit din Berlin către Brazilia, a fost reținut pe aeroportul Heathrow, apoi eliberat fără acuzații, după nouă ore de interogare. I-au fost confiscate laptopul și telefonul.
Autoritățile britanice au confirmat că Miranda fusese reținut în baza legislației antiterorism, dar nu și-au explicat acțiunile. Guvernul brazilian a deplâns incidentul, duminică.
Greenwald, care s-a întâlnit cu Snowden în Hong Kong și a scris numeroase articole despre supravegherea comunicațiilor la nivel mondial de către SUA, a promis luni că va publica și mai multe materiale și a subliniat că autoritățile britanice vor ajunge să regrete că i-au reținut partenereul de viață.
Potrivit lui Rusbridger, după discuțiile cu autoritățile britanice, doi „experți în securitate” ai unității guvernamentale pentru comunicații - echivalentul britanic al NSA - au vizitat sediul The Guardian din Londra. În subsolul clădirii, oficialii guvernamentali au supravegheat cum calculatoarele ce conțineau materialul furnizat de Snowden erau pur și simplu pulverizate.
The Guardian va continua să scrie în baza dezvăluirilor lui Snowden, dar din afara jurisdicției guvernului britanic, a subliniat Rusbridger. El mai scrie că în cursul întâlnirii cu oficialii britanici, înainte de distrugerea calculatoarelor, el le-a spus că ziarul nu își poate face datoria jurnalistică dacă cedează cerințelor autorităților. Oficialii i-au replicat însă că ziarul și-a atins deja obiectivul de a provoca o dezbatere aprinsă legată de supravegherea guvernamentală.