Actualizare 00.40: Preşedintele Morsi a cerut armatei să-şi retragă ultimatumul dat luni.
"Preşedintele Mohamed Morsi reafirmă legitimitatea sa constituţională, refuză orice tentativă de a se trece peste aceasta, cheamă forţele armate să îşi retragă avertismentul şi refuză orice dictat" fie din interiorul ţării, fie din străinătate, a scris şeful statului egiptean pe contul său de Twitter.
___________________________________________
Ultimatumul armatei a fost primit cu aplauze de manifestanţii antiguvernamentali, care au rămas peste noapte în piaţa Tahrir. Adversarii preşedintelui numără orele până la expirarea ultimatumului, care în opinia lor prevesteşte sfârşitul guvernării Morsi.
„Le transmitem forţelor armate că le susţinem să conducă ţara pentru următoarea perioadă”, a spus Khaled Abdel Moneim, protestatar.
Scene de entuziasm au fost şi la Alexandria.
„Am obosit, vrem pe cineva care să conducă ţara în direcţia cea bună, nu vrem oameni care nu înţeleg ce-i cu politica, educaţia, sănătatea”, a spus Ayman Maher, protestatar.
De partea lor, liderii Frăţiei Musulmane, formaţiunea care-l susţine pe actualul preşedinte, spun că ultimatumul este o greşeală şi au chemat poporul egiptean să-l susţină pe preşedinte.
„Există greşeli în ultima declaraţie a armatei. Au vrut să calmeze situaţia şi să prevină apariţia unor evenimente periculoase”, a declarat Essam El-Erian, liderul Frăţiei Musulmane.
De altfel, în Cairo sunt două tabere de protestatari, una anti și alta pro Morsi, care, aparent, nu intră în conflict.
Armata a negat că ar pregăti o lovitură de stat. Generalii au anunţat că, în cazul în care politicienii nu vor ajunge la un compromis, vor propune o foaie de parcurs pentru calmarea situaţiei din ţară.
Potrivit estimărilor făcute de Ministerul de Interne, între 14 şi 17 milioane de egipteni au ieşit duminică pe străzile celor mai mari oraşe din ţară.
Un purtător de cuvânt al preşedintelui Mohamed Morsi şi purtătorul de cuvânt al Guvernului egiptean şi-au prezentat demisiile marţi, după ce mai mulţi miniştri au demisionat în ultimele zile.
16 oameni şi-au pierdut viaţa în violenţe, iar sediul Frăţiei Musulmane, formaţiunea care îl susţine pe preşedinte, a fost devastat şi jefuit. 43 de femei au reclamat la poliţie că au fost violate în Piaţa Tahrir, locul protestelor, printre ele se numără şi o jurnalistă din Olanda.
În toată nebunia, Canada este prima ţară care-şi închide ambasada de la Cairo, de teamă că protestele vor degenera în violenţe. Din aceeaşi cauză, Ministerul de Externe de la Bucureşti a emis o avertizare de călătorie în Egipt, până la calmarea situaţiei.
Analistul politic Emil Hurezeanu a comentat situația din Cairo, în emisiunea „Jurnalul de seară”