Şeful diplomaţiei americane a constatat joi eşecul eforturilor diplomatice depuse în ultimii 20 de ani în faţa ambiţiilor nucleare ale Coreei de Nord şi a îndemnat la adoptarea unei ”noi abordări”, relatează AFP, preluat de News.ro.
Într-o vizită în Japonia, prima etapă a unui turneu în Asia consacrat recentei crize nord-coreene, Rex Tillerson a îndemnat totodată Beijingul - unde se duce sâmbătă - să exercite presiuni mai mari asupra aliatului său nord-coreean.
”Eu cred că este important să recunoaştem că eforturile politice şi diplomatice din ultimii 20 de ani cu scopul de a determina Coreea de Nord să se dezarmeze nuclear au eşuat”, a declarat noul secretar de Stat american.
Phenianul a tras pe 6 martie o salvă de rachete balistice, din care trei au ajuns în mare în apropiere de arhipelagul nipon. Nordul se ambiţionează să pună la punct o rachetă intercontinentală balistică (ICBM) capabilă să ducă un focos nuclear până pe continentul american. Preşedintele american Donald Trump a promis că acest lucru nu se va întâmpla.
”În faţa acestei ameninţări, care nu încetează să crească, este clar că este necesară o nouă abordare”, a declarat Tillerson într-o conferinţă de presă comună cu omologul său japonez Fumio Kishida.
Secretarul de Stat a reafirmat că Statele Unite vor continua să coopereze strâns cu Japonia şi Coreea de Sud - unde este aşteptat vineri -, în vederea contracarării provocărilor regimului de la Pehnian.
Însă el a întins o mână poporului nord-coreean. ”Coreea de Nord şi poporul ei nu trebuie să se teamă de Statele Unite şi de vecinii lor”, a insistat el.
”Nou nivel al ameninţării”
Tillerson a îndemnat totodată Beijingul să extercite presiuni mai mari asupra aliatului său nord-coreean, în contextul în care China este ultima ţară care are suficientă influenţă asupra Coreei de Nord, ce a sfidat o serie de sacţiuni care i-au fost impuse sub egida ONU.
”Noi credem că ei (chinezii) au un rol foarte important de jucat”, a spus el. ”Vom discuta cu China despre alte măsuri pe care ar trebui să le întreprindă”.
”Trebuie să îndemnăm China, împreună cu Statele Unite, să joace un rol constructiv”, a subliniat ministrul japonez al Afacerilor Externe. El a reiterat declaraţiile japoneze potrivit cărora ”acţiunile provocatoare” ale Phenianului au ”atins se pare un nou nivel al ameninţării”.
Beijingul împărtăşeşte îngrijorările Washingtonului cu privire la încercările de construire a unui arsenal nuclear ale regimului stalinist izolat, însă este mult mai măsurat în reacţiile cu privire la programul balistic al acestuia.
Guvernul chinez s-a arătat reticent să suţină orice acţiune care ar putea să destabilizeze regimul lui Kim Jong-un şi se arată în mod public mai îngrijorat faţă de decizia Washingtonului de a desfăşura în Coreea de Sud scutul american antirachetă THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense). Acest gest a provocat furia Chinei, în pofida faptului că Washingtonul a dat asigurări că este vorba despre o armă ”defensivă”.
În cursul întâlnirii dintre Tillerson şi Kishida s-a descutat despre o ordine de zi a unor reuniuni de tip ”2+2” între reprezentanţii diplomaţiilor şi Apărării din Japonia şi Statele Unite, a declarat Kishida. ”Ne-am pus de acord să accelerăm calendarul, cu scopul de a le orgniza cât mai rapid posibil”, a precizat el.
Rex Tillerson, care a sosit miercuri la Tokyo, a fost primit deja de premierul Shinzo Abe.
Şeful diplomaţiei americane se va afla vineri la Seul, un oraş care se găseşte în raza de acţiune a bateriilor lansatoarelor de rachete ale Coreei de Nord. El va fi primit de preşedintee interimar Hwang Kyo-ahn şi se va întâlni cu ministrul de Externe Yun Byung-se, după care va pleca, sâmbătă, al Beijing.
Acesta este botezul focului în diplomaţia de criză al lui Tillerson, în urma unor scurte vizite la Bonn şi în Mexic.