Potrivit raportului întocmit de economiştii Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff, amploarea îndatorării economiilor occidentale înseamnă că austeritatea fiscală nu va fi suficientă. Astfel, experţii atrag atenţia că guvernele ar trebui să fie atente în presupunerea că doar creşterea economică va fi suficientă pentru a pune capăt crizei.
„Guvernele ţărilor avansate ar putea fi nevoite să privească tot mai mult către abordările asociate în general cu pieţele emergente, dar utilizate nu cu mult timp în urmă şi de economiile dezvoltate”, se arată în acest raport.
Profesorii au detaliat neplata la scară largă în anii '30 de către statele europene a împrumuturilor contractate de la SUA în contextul Primului Război Mondial. Din raport reiese că "amnezia colectivă" în această privinţă a condus la politicile actuale.
„Economiile avansate nu trebuie să aplice măsurile standard folosite de economiile emergente, inclusiv restructurarea datoriei, inflaţie mai ridicată, control al capitalului şi represiune financiară severă”, scrie sursa citată.
Ei afirmă că această abordare este în contradicţie cu parcursul istoric. Studiile celor doi profesori au primit de-a lungul timpului numeroase aprecieri, dar au fost şi criticate. Soluţia propusă de ei, bazată pe situaţii similare din trecut, prevede un mix de măsuri de control al capitalului, represiune financiară, inflaţie şi de sancţiuni, în cazul neîndeplinirii unor obligaţii.