Laboratorul spațial al chinezilor trebuie să cadă pe Pământ. Numai că...Beijingul a pierdut controlul stației

Data actualizării: Data publicării:
Tiangong-1

Laboratorul spațial Tiangong-1, pus pe orbită de chinezi în 2011, urmează să cadă pe Terra, dezagregându-se în atmosferă. Este o procedură normală pentru un modul spațial aflat la sfârșitul duratei sale de viață pentru care a fost programat. Numai că Beijingul a recunoscut că a pierdut controlul satelitului și nu mai spune un cuvânt în plus! 

Laboratorul spațial chinez Tiangong-1 este în afara controlului și va cădea pe Pământ. Este aproape tot ce se știe despre acest mecanism lansat în spațiu în septembrie 2011 și ieșit din uz în 2016. Așa cum se întâmplă de obicei, China împărtășește foarte puține informații despre programele sale spațiale. 

În urmă cu câteva zile, ONU i-a cerut informații suplimentare despre traiectoria pe care o urmează Tiangong-1 (care, între timp, deja a fost înlocuit de Tiangong-2). Majoritatea sateliților și mecanismelor spațiale abandonate sfârșesc prin a se dezagrega atunci când intră în atmosfera Pământului și există posibilitatea ca fragmente din acestea să cadă pe sol.

În primul rând, mărimea laboratorului chinez este cea care lasă loc îngrijorării. În raport cu micii sateliți care avansează prin cădere liberă și apoi dispar arzând în atmosferă, cele 8,5 tone ale lui Tiangong-1 ies din limitele obișnuitului. În general, oamenii de știință pot stabili o zonă de aterizare aproximativă. Oceanul Pacific este exemplul cel mai cunoscut de „cimitir” pentru o bună parte din rămășițele spațiale. Numai că odată cu pierderea controlului asupra Tiangong-1, nu se mai poate face nicio previziune.

Pentru chinezi, e în joc credibilitatea

„Potrivit calculelor și analizelor noastre, cea mai mare parte a laboratorului spațial se va distruge în timpul căderii”, asigura recent Wu Ping, șeful Biroului de Inginerie Spațială al Chinei.

„În principiu, totul se consumă în atmosferă”, confirmă Patrick Michel, astrofizician la Centrul național de cercetare științifică al Franței, care, pe de altă parte, recunoaște că înșiși colegii săi chinezi au foarte puține informații pe această temă. Unii specialiști sunt de părere că fie și în cazul în care ar cădea pe sol fragmente de mai multe zeci de kilograme, nu ar fi chiar un lucru neobișnuit. Există precedente.

În orice caz. pagubele, materiale sau umane, n-ar fi importante. În fiecare zi cad pe Terra rămășite din spațiu fără a alarma autoritățile, spune un alt cercetător francez. 

În ciuda zgârceniei de comunicare, afacerea nu este considerată chiar un fleac de către China. Programul spațial chinez este o prioritate pentru președintele Xi Jinping. Plasarea pe orbită a laboratoarelor Tiangong-1 și Tiangong-2 nu reprezintă decât o primă etapă din instalarea unei imense stații spațiale „made in China”.

Lansat în cursă pentru a prinde din urmă Statele Unite, Europa sau chiar Rusia în domeniul spațial, președintele Xi Jinping ține să afișeze o credibilitate neștirbită în fața rivalilor săi. Tiangong-1 este primul laborator spațial construit în întregime de China, iar Beijingul speră să lanseze în câțiva ani o structură comparabilă cu Stația Spațială Internațională.

(sursa: Ouest-France)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
candidati prezidentiale
Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...