Printre comandaţii eliberaţi din funcţie se află şi comandantul-şef responsabil de provincia Ninive, prima care a fost ocupată în mare parte de jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant. Bagdadul a cerut ajutor militar din partea SUA, pentru oprirea ofensivei islamiste.
„Irakul a cerut Statelor Unite să efectueze lovituri aeriene. Irakul ar dori sprijin în domeniul antiterorist şi al informaţiilor şi pentru instrucţie”, a spus Zuhair al Nahar, purtător de cuvânt al premierului irakian.
„Partea sunită a Irakului se simte exclusă de către guvern. Din această cauză, cred că sciziunea ar fi soluţia corectă pentru a opri distrugerile”, a spus Hussam Abed Khalf, lider al Armatei Mehdi.
Avansul islamiştilor şi pericolul de a-şi crea propriul stat, face ca vechii inamici să strângă rândurile. Marea Britanie se pregăteşte să-şi redeschidă ambasada de la Teheran. Nici Statele Unite nu mai exclud o apropiere de Iran. Cele două state aflate timp de decenii pe picior de război au acum un interes comun: menţinerea actualului guvern de la Bagdad. Americanii sunt interesaţi de rezervele petroliere ale Irakului, iar iranienii vor să-şi păstreze relaţiile bune cu aliaţii şiiţi de la Bagdad.