Primele camioane de ajutor umanitar pentru Venezuela au ajuns la granița dintre Columbia și Venezuela, însă au rămas parcate în apropiere de podul Tienditas, care este în continuare blocat de trupele venezuelene, scrie BBC News.
Președintele Nicolas Maduro, care se bucură în continuare de sprijinul armatei, refuză să lase camioanele americane să intre în țară și a declarat că venezuelenii „nu au nevoie de pomană”. Maduro consideră că trimiterea ajutoarelor umanitare nu reprezintă decât un pretext pentru invadarea țării, așa că a ordonat armatei să creeze o blocadă pe pod.
Liderul opoziției, Juan Guaido, recunoscut de comunitatea internațională drept președinte interimar al Venezuelei, avertizează că mulți venezueleni sunt în pericol să moară de foame fără ajutoarele de hrană trimise de SUA.
Joi, mai multe camioane încărcate cu mâncare și medicamente au sosit la un centru de colectare din Cucuta, escortate de poliția columbiană. Însă armata venezueleană a creat o baricadă cu containere cargo și camioane care blochează podul Tienditas, prin care camioanele ar fi putut intra în Venezuela.
Mai mulți lideri venezueleni i-au cerut președintelui Maduro să permită intrarea în țară a ajutorului umanitar, avertizând că poporul va muri de foame.
Juan Guaido, liderul Adunării Naționale, susține că actuala Constituție a Venezuelei îi dă dreptul să își asume temporar puterea, dacă președintele Maduro este considerat ilegitim.
Juan Guaido are sprijinul a peste 40 de țări, inclusiv SUA, majoritatea statelor din America Latină și Europa. Pe de altă parte, Nicolas Maduro este susținut de China și Rusia.
În luna ianuarie, Nicolas Maduro a fost reales pentru un al doilea mandat, însă alegerile prezidențiale au fost umbrite de acuzații de fraudă masivă. Mai mulți lideri ai opoziției nu au putut candida contra lui Maduro, deoarece au fost încarcerați sau au vrut să boicoteze alegerile.
Sistemul de sănătate din Venezuela a intrat în colaps
Între timp, venezuelenii emigrează în masă, încercând să scape de sărăcia lucie și de criza de alimente care durează deja de ani de zile în Venezuela. Cei care rămân în urmă fie nu au bani pentru a pleca, fie sunt bolnavi și nu se pot deplasa.
Președintele Nicolas Maduro le-a promis cetățenilor că vor beneficia de tratament medical gratuit, însă acum spitalele nu pot să le ofere pacienților decât un pat în care să zacă.
Sistemul de sănătate este în colaps, în condițiile în care spitalele aproape că nu mai au apă, cu atât mai puțin medicamente sau tratamente pentru pacienți.
La dușurile din spitale, oamenii își aduc apă în sticle pentru a se spăla. Tot pacienții sunt cei care își cumpără toate medicamentele, dacă își permit, și instrumentar medical.
Un reportaj BBC arată cum un pacient bolnav de cancer zace pe un pat de spital. Mama lui tocmai a aflat că băiatul ei are nevoie de o biopsie, pe care ea va trebui să o plătească. Însă pentru a-și permite asta, femeia ar trebui să muncească doi ani pentru a strânge bani, dacă ar avea o slujbă.
„Dau vina pe președintele Maduro. Noi, medicii, trebuie să spunem adevărul. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere să ne salvăm pacienții. Suntem blocați de guvern. Prefer să îmi fie teamă de ce mi s-ar putea întâmpla pentru că spun adevărul, dar să trăiesc într-o țară liberă, decât să tac într-o țară aflată sub opresiune”, a declarat un medic pentru BBC.