Preşedintele ţării, Yahya Jammeh, a motivat că a luat decizia la cererea opiniei publice. „Această nouă măsură va permite locuitorilor Gambiei să dedice mai mult timp rugăciunii, activităţilor sociale şi agriculturii, adică reîntoarcerea către pământ pentru a creşte ceea ce consumăm şi pentru a consuma ceea ce creştem, pentru o naţiune sănătoasă şi bogată”, se arată în comunicatul preşedinţiei pe acest subiect.
Săptămâna de lucru scurtată pentru sectorul public intră oficial în vigoare la 1 februarie.
Statul vest-african, cu o populaţie majoritar musulmană, este condus de Yahya AJJ Jammeh din 1994, când acesta a preluat puterea în urma unei lovituri de stat. Activiştii pentru drepturile omului l-au acuzat de atunci în mod repetat de abuzuri în funcţie.
În august 2012, oficialii Gambiei şi-au atras oprobiul internaţional după execuţia a nouă condamnaţi la moarte şi pregătirea altor 38 de execuţii. În replică, guvernul de la Banjul anunţa atunci că execuţiile vor continua în cazul în care rata criminalităţii îşi menţine tendinţa de creştere.
Controversat ca şi alţi lideri africani, Yahya Jammeh anunţa în 2007 că a descoperit un remediu natural pentru SIDA, stârnind furia experţilor internaţionali, care l-au acuzat că dă speranţe false celor afectaţi de această boală. În biografia oficială, el se laudă şi că ar avea cunoştinţe extinse în domeniul tratamentelor cu plante pentru astm şi epilepsie.