În martie, când Rusia anexa Crimeea, un dolar echivala cu 35-36 de ruble, pentru ca acum să urce până la 80, iar euro a ajuns la 100 de ruble. Pe bursă sunt zvonuri potrivit cărora Rusia nu va mai fi capabilă să evite recesiunea.
„Într-o atmosferă atât de instabilă şi volatilă, mi se pare că mulţi factori fundamentali nu mai funcţionează şi panica este cea care predomină. Acest lucru nu este bun, şi, în mod natural, la un moment dat, totul se poate inversa, dar în acest moment lucrurile nu sunt foarte pozitive”, spune economistul Andrei Şemetov.
Analiştii atrag atenţia că devalorizarea rublei provocată de sancţiunile economice internaţionale este comparabilă cu criza financiară din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată. Asta deşi Banca Centrală de la Moscova a decis, marți, să crească cu aproape 7 procente dobânda de politică monetară. Ridicarea dobânzii-cheie era o masură de ultimă instanţă, dar nici aceasta nu a funcţionat. În aceste condiţii, până şi economiştii se roagă pentru o minune.
„Situaţia este critică. Chiar şi în cele mai negre coşmaruri nu ne-am fi putut imagina, în urmă cu un an, ceea ce se întâmplă acum", a spus Serghei Şvetsov, vicepreşedintele Băncii Centrale a Rusiei, citat de Interfax.
La nivelul străzii, oamenii sunt tot mai îngrijoraţi.
„Cineva trebuie să îi calmeze pe oameni, Nu se poate merge aşa în continuare. Acum, oamenii vor merge să-şi retragă banii din bănci şi să cumpere orice. Dar nu vom avea ce să cumpărăm şi vom da faliment”, spune un cetăţean rus.
„Nu ştiu ce să fac. Este o catastrofă, nu ştiu ce o să fac. Mă tem că vor creşte preţurile pentru mâncare, pentru maşini. Ştim cu toţii că nu vom fi capabili să înlocuim produsele importate. Este un mit”, adăugă un alt locuitor al Moscovei.
„Ce putem face? Singura soluţie este să ne întoarcem faţa către Dumnezeu şi către Vladimir Vladimirovici (n.r. - Putin), încă mai avem puţină încredere în el”, subliniază o femeie.