Rubla rusească e în picaj liber. Oligarhii sunt furioși pe măsurile luate de Banca Centrală a Rusiei

Data publicării:
The building of the Central Bank (CB) of Russia on Neglinnaya Street.
Rubla a fost sub presiune constantă toată vara. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rubla a ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, din cauza unui amestec fatal de prețuri în scădere la petrol, noi sancțiuni împotriva întreprinderilor rusești și cheltuieli guvernamentale în creștere pentru războiul din Ucraina, care a pus o presiune din ce în ce mai mare asupra economiei ruse, scrie POLITICO.

Banca Centrală a Rusiei (CBR) a reacționat prin suspendarea achizițiilor de valută pentru restul acestui an. Acest lucru va restrânge oferta de ruble și ar trebui să susțină cursul de schimb în consecință. Un pas similar a făcut anul trecut, după ce revolta liderului mercenar Evgheni Prigojin a declanșat o criză financiară similară.

Ca atare, măsura va ajuta să acopere o problemă în creștere a inflației, care a forțat banca centrală să-și ridice rata cheie a dobânzii la 21%. Datele oficiale arată că inflația merge la 8,5 la sută, dar sondajele private precum cele realizate de firma de cercetare de piață ROMIR sugerează că rata reală este mult mai mare.

Rubla a fost sub presiune constantă toată vara, deoarece prețul petrolului – cel mai important export al Rusiei, în ciuda sancțiunilor occidentale – a scăzut din cauza cererii slabe din China și Europa și a ofertei în creștere rapidă din SUA, Brazilia și Guyana. Prețurile țițeiului Brent au scăzut cu aproape 4% doar săptămâna aceasta ca urmare a acordului de încetare a focului convenit de Israel și Hezbollah.

Această presiune s-a intensificat după ce SUA au impus o nouă rundă de sancțiuni Gazprombank, căreia până atunci i s-a permis să proceseze plăți pentru ceea ce rămâne din activitatea Rusiei de export de gaze către Europa. Noul pachet a vizat, de asemenea, 50 de bănci rusești conectate la nivel internațional, peste 40 de registratori de valori mobiliare ruși și 15 oficiali ruși din finanțe.

„Pachetele de sancțiuni impuse au efectele lor negative, resimțite de ruși în principal sub forma unei inflații ridicate”, a declarat Grzegorz Drozdz, analist de piață la Conotoxia.

Politica monetară strictă a băncii centrale a atras critici din ce în ce mai mari din partea principalilor industriași ai țării, precum baronul metalelor Oleg Deripaska și Serghei Chemezov, influentul șef al conglomeratului de apărare Rostech. Organizația lui Chemezov este responsabilă pentru fabricarea multor echipamente necesare pentru frontul rușilor din Ucraina.

„Este ca și cum medicamentul este mai dăunător decât boala”, a declarat miercuri președintele Severstal Alexei Mordașov, citat de RBC, la o conferință la Sankt Petersburg. „Avem nevoie de discuții serioase pe această temă. Aceasta este o situație probabil fără precedent în istoria lumii moderne, când rata băncii centrale este de 2,5 ori mai mare decât inflația și încă nu încetinește.”

CBR a majorat ratele dobânzilor la 21% la ultima sa întâlnire, iar guvernatorul Elvira Nabiullina a amenințat cu o nouă majorare la următoarea sa întâlnire. Până în acest an, banca și-a majorat rata de politică monetară cu 500 de puncte de bază, dar nu a reușit să oprească picajul rublei cu aproape un sfert din valoarea sa față de dolar.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De la umilințe în copilărie la conducător suprem al României: drumul lui...
Digi FM
Negocieri cruciale în coaliția pro-europeană: Nume surpriză pentru candidatul unic la prezidențiale
Pro FM
Raluka, despre cum a început relația cu iubitul ei, care are 57 de ani: „Au fost 7 miliarde de motive să nu...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km din secţiunea 5 a autostrăzii Sibiu-Piteşti.
Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km din secţiunea 5 a autostrăzii...
Newsweek
S-a anunțat ora la care pensia pe decembrie va intra pe card. „Banii au ajuns la Trezorerie”
Digi FM
Cristina Cioran, primele declarații după ce a dezvăluit că așteaptă al doilea copil: „S-a ținut secretul până...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Un tânăr ucrainean, salvat de o pisică după ce a căzut într-o râpă de 400 de metri, în Munții Maramureșului
Film Now
Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă: „Problemele de sănătate m-au...
UTV
Iulia Vantur a pus capat speculatiilor legate de relatia ei cu Salman Khan cu aceasta poza