Rubla rusească e în picaj liber. Oligarhii sunt furioși pe măsurile luate de Banca Centrală a Rusiei

Data publicării:
The building of the Central Bank (CB) of Russia on Neglinnaya Street.
Rubla a fost sub presiune constantă toată vara. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rubla a ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, din cauza unui amestec fatal de prețuri în scădere la petrol, noi sancțiuni împotriva întreprinderilor rusești și cheltuieli guvernamentale în creștere pentru războiul din Ucraina, care a pus o presiune din ce în ce mai mare asupra economiei ruse, scrie POLITICO.

Banca Centrală a Rusiei (CBR) a reacționat prin suspendarea achizițiilor de valută pentru restul acestui an. Acest lucru va restrânge oferta de ruble și ar trebui să susțină cursul de schimb în consecință. Un pas similar a făcut anul trecut, după ce revolta liderului mercenar Evgheni Prigojin a declanșat o criză financiară similară.

Ca atare, măsura va ajuta să acopere o problemă în creștere a inflației, care a forțat banca centrală să-și ridice rata cheie a dobânzii la 21%. Datele oficiale arată că inflația merge la 8,5 la sută, dar sondajele private precum cele realizate de firma de cercetare de piață ROMIR sugerează că rata reală este mult mai mare.

Rubla a fost sub presiune constantă toată vara, deoarece prețul petrolului – cel mai important export al Rusiei, în ciuda sancțiunilor occidentale – a scăzut din cauza cererii slabe din China și Europa și a ofertei în creștere rapidă din SUA, Brazilia și Guyana. Prețurile țițeiului Brent au scăzut cu aproape 4% doar săptămâna aceasta ca urmare a acordului de încetare a focului convenit de Israel și Hezbollah.

Această presiune s-a intensificat după ce SUA au impus o nouă rundă de sancțiuni Gazprombank, căreia până atunci i s-a permis să proceseze plăți pentru ceea ce rămâne din activitatea Rusiei de export de gaze către Europa. Noul pachet a vizat, de asemenea, 50 de bănci rusești conectate la nivel internațional, peste 40 de registratori de valori mobiliare ruși și 15 oficiali ruși din finanțe.

„Pachetele de sancțiuni impuse au efectele lor negative, resimțite de ruși în principal sub forma unei inflații ridicate”, a declarat Grzegorz Drozdz, analist de piață la Conotoxia.

Politica monetară strictă a băncii centrale a atras critici din ce în ce mai mari din partea principalilor industriași ai țării, precum baronul metalelor Oleg Deripaska și Serghei Chemezov, influentul șef al conglomeratului de apărare Rostech. Organizația lui Chemezov este responsabilă pentru fabricarea multor echipamente necesare pentru frontul rușilor din Ucraina.

„Este ca și cum medicamentul este mai dăunător decât boala”, a declarat miercuri președintele Severstal Alexei Mordașov, citat de RBC, la o conferință la Sankt Petersburg. „Avem nevoie de discuții serioase pe această temă. Aceasta este o situație probabil fără precedent în istoria lumii moderne, când rata băncii centrale este de 2,5 ori mai mare decât inflația și încă nu încetinește.”

CBR a majorat ratele dobânzilor la 21% la ultima sa întâlnire, iar guvernatorul Elvira Nabiullina a amenințat cu o nouă majorare la următoarea sa întâlnire. Până în acest an, banca și-a majorat rata de politică monetară cu 500 de puncte de bază, dar nu a reușit să oprească picajul rublei cu aproape un sfert din valoarea sa față de dolar.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce avere are Ilie Bolojan. A moștenit o mare parte din bunurile pe care le deține acum
Digi FM
Cum reacționează soțul Simonei Țăranu atunci când ea primește mesaje de la fotbaliști celebri?
Pro FM
De ce nu va primi bani Kendrick Lamar pentru reprezentația de la Super Bowl 2025. Explicațiile organizatorilor
Film Now
Rochie foarte scurtă, zâmbet strălucitor și naturalețe cât cuprinde. Selena Gomez, cuceritoare pe covorul roșu
Teatru UNATC
UNATC a lansat o petiție pentru susţinerea introducerii educaţiei teatrale şi a disciplinei Arte în licee
Newsweek
1.000.000 de pensii cresc cu 250 lei din aprilie. Șeful Casei de Pensii spune cine primește banii
Digi FM
Selena Gomez și Benny Blanco, într-o zi obișnuită din viața lor. Cei doi logodnici, însoțiți de bodyguarzi la...
Digi World
Cercetătorii au descoperit celulele creierului care îţi spun să nu mai mănânci. Cum știe creierul că te-ai...
Digi Animal World
O focă, descoperită într-o cameră de hotel din Țările de Jos. „Crezi că ai văzut totul, apoi se întâmplă așa...
Film Now
Apariția lui Tom Cruise la Super Bowl împarte internauții în două tabere. „Ce s-a întâmplat cu fața lui?”, „E...
UTV
Andreea Bălan, declarații surprinzătoare despre George Burcea. „Nu mai e același lucru. Acum, toată creșterea...