La graniţa dintre Grecia şi Macedonia militarii patrulează fără oprire. Sunt zeci de migranţi care încearcă să le păcălească vigilenţa şi să treacă în Occident, deşi nu fug de război. Curând, nu vor mai avea nicio şansă.
Noul gard construit de autorităţile din Macedonia la graniţa cu Grecia va avea o lungime de peste 30 de kilometri şi este făcut la doar câţiva metri de vechiul gard, astfel încât să îi descurajeze pe refugiaţi să mai traverseze ilegal graniţa.
Refugiaţii care trec de punctele de control şi ajung în tabăra de la Ghevghelia sunt de acord cu întărirea graniţelor. Nu vor ca alţii să profite de drama lor şi să le îngreuneze drumul spre o viaţă liberă.
Refugiat: „Nu aveam apă, mâncare foarte puţină. Mergem în Germania unde vreau să fiu inginer electronist. Mulţumesc, Merkel!”
Pe lângă cele două garduri, frontierele sunt păzite de militari macedoneni, dar şi de poliţişti trimişi din Cehia, Slovenia şi Ungaria.
Igor Ciobanu, reprezentant al Comisariatului pentru Refugiaţi: „Fuxul oficial include sirienii, afganezii și persoanele din Irak. Acesta sunt persoanele care trec cu ștampila până în Austria și Germania. Ei declară destinația finala. Pentru alții care vin din Maroc, din Iran, din Pakistan, situația este mai dificilă și ei încearcă să treacă ilegal frontiera”.
Una dintre rutele folosite ilegal de migranţi este prin Munţii din Macedonia, unde mulţi reuşesc să îşi piardă urma prin pădurile dese. Ajung pe acest traseu doar cu călăuze.
Gardul dublu dintre Macedonia şi Grecia este doar un obstacol pentru migranţi. Ungaria a fost prima ţară care a construit garduri la graniţa cu Serbia, iar apoi cu Croaţia. Bulgarii au urmat acelaşi exemplu la graniţa cu Turcia. Un alt gard în calea migranţilor ilegali este la graniţa Sloveniei cu Croaţia.
Noile bariere i-ar putea împinge pe migranţi spre România, ţară care nu are niciun gard pe frontierele sale. Totuşi, un plan în acest sens este făcut. Ungaria ia în calcul construirea unui al treilea zid, la graniţa cu România.