Ieri autorităţile italiene i-au înmânat chiar şi un mandat de arestare. Inutil, de altfel, căci monseniorul Scarano este în arest la domiciliu din decembrie după ce a încercat să îşi ajute un prieten italian să bage pe ascuns 20 de milioane de euro în Elveţia.
De data aceasta autorităţile anchetează banii suspecţi pe care monseniorul îi avea în conturile sale deschise la controversata Bancă a Vaticanului.
Se poate spune că monseniorul Nunzio Scarano a fost dus pe calea pierzaniei de un credit ipotecar.
Procurorii italieni îl acuză pe monsenior de spălare de bani într-un caz în care deocamdată unele detalii lipsesc.
Autorităţile spun că mai multe companii off-shore au virat câteva milioane de euro în contul pe care monseniorul Scarano îl avea deschis la Banca Vaticanului. Denumită oficial Institutul pentru Opere Religioase, Banca Vaticanului nu este o bancă în toată regula, ci este, în principiu o instituţie financiară care colectează şi administrează donaţiile primite de la credincioşi.
Însă, prin intermediul avocatului său, citat de Associated Press, monseniorul a recunoscut că nu a folosit donaţiile din contul ca să înfăptuiască opere de caritate. I-a folosit ca să îşi achite un credit ipotecar.
Teoretic, monseniorul a delapidat donaţiile Vaticanului. Însă, autorităţile italiene nu au rostit în nicio clipă cuvântul delapidare, ci susţin că e vorba de spălare de bani. Ceea ce înseamnă că monseniorul şi donatorii se cunoşteau foarte bine.
O ipoteză ar fi că donaţiile fost o recompensă primită de Scarano în schimbul unui favor pe care l-a făcut donatorilor.
O altă ipoteză, ceva mai plauzibilă, este că banii murdari ai unor companii suspecte au fost spălaţi prin contul pe care monseniorul îl avea la Banca Vaticanului.
Chiar dacă a recunoscut că a folosit banii ca să îşi achite datoriile, monseniorul spune că donaţiile erau cât se poate de reale şi veneau din partea unor companii care doreau să finanţeze construirea unui centru de tratament. Totuşi nu ar fi pentru prima oară când Nunzio Scarano joacă rolul de intermediar pentru diverse personaje dubioase.
Monseniorul deja este în arest la domiciliu după ce, anul trecut a fost prins în timp ce încerca să se folosească de statutul său diplomatic ca să transporte din Italia în Elveţia 20 de milioane de euro. Banii îi aparţineau unui prieten care voia astfel să evitedeclararea unei sume atât de mari la vamă. Monseniorul încă nu a primit o condamnare finală, însă dovezile împotriva sa sunt extrem de multe.