În urmă cu aproape un deceniu, compania denumită KKG a început să aibă o prezenţă puternică în capitala nord-coreeană Phenian. Fotografiile apărute pe internet în ultimii ani arată că misterioasa corporaţie are o flotă de taxiuri scumpe și că plănuia la un moment dat demararea unui uriaș proiect imobiliar.
Adevăratele afaceri ale corporaţiei se desfășoară în spatele ușilor închise, arată o investigaţie a jurnaliștilor de la Financial Times. În spatele KKG se află regimul de la Phenian, prin așa-numitul Birou 39 și un fond de investiţii din Hong Kong.
Potrivit rapoartelor oficiale ale Uniunii Europene și Statelor Unite, Biroul 39 este o instituţie secretă care coordonează din umbră companiile de stat nord-coreene și a cărei principală misiune este aducerea de valută în ţară.
Marea problemă a Biroului 39 este că firmele de stat sunt supuse sancţiunilor internaţionale. Prin urmare, sunt ocolite de firmele străine. Pot să încaseze valută de la acestea doar cu ajutorul unor intermediari, de asemenea străini. Așa a intrat în joc fondul de investiţii din Hong Kong, care are în spate un intermediar de meserie, chinezul Sam Pa. Este un om de afaceri foarte discret, care are însă cunoștințe în cercuri înalte. A ajuns să aibă legături strânse cu mulţi lideri de stat din Africa și a ajutat companiile de stat chineze să ajungă acolo. În schimb, omul de afaceri a primit acces la resursele minerale africane.
Acum se pare că încearcă aceeași reţetă în Coreea de Nord. Un proces între partenerii de afaceri ai lui Sam Pa a scos la iveală faptul că fondul de investiţii din Hong Kong a desfășurat mai multe proiecte în Phenian. Un raport al Congresului Statelor Unite arată că fondul încearcă să obţină acces la resursele naturale ale Coreei de Nord. Și, potrivit unui studiu Chatham House, ar fi obţinut în cele din urmă accesul la mai multe zăcăminte petroliere pe care le-a explorat în parteneriat cu o companie chineză de stat.
Însă, potrivit unor oficiali anonimi citaţi de Financial Times, zăcămintele erau prea mici pentru a permite exploatarea lor.
Aceste fonduri de investiţii, precum cel din Hong Kong, reprezintă poarta regimului de la Phenian către pieţele internaţionale pe care nu mai poate ajunge direct din cauza sancţiunilor. Și câtă vreme vor avea ceva de câștigat, intermediarii vor accepta să lucreze cu regimul lui Kim Jong-un așa cum au lucrat și cu alte dictaturi.