"Nu am auzit ca undeva în lume să fie organizate referendumuri pe probleme ştiinţifice. Sunt curios, ce fel de referendum ar fi acesta?", a declarat preşedintele CC din Republica Moldova, Alexandru Tănase, într-un interviu pentru Europa Liberă.
El le-a recomandat celor care critică decizia CC în privinţa limbii de stat să aştepte mai întâi publicarea ei în Monitorul Oficial.
De asemenea, preşedintele CC din R.Moldova a spus că decizia privind denumirea limbii de stat nu împiedică pe nimeni să-şi numească cum doreşte limba şi naţionalitatea.
"Este un conflict fals, creat de forţele ostile independenţei Republicii Moldova, pentru a menţine dezbinată societatea moldovenească. Nicio lege şi nicio Constituţie nu poate contesta nimănui dreptul de a se identifica drept moldovean. Este o chestiune personală a fiecăruia. Statul nu are ce interveni în acest proces", a subliniat el.
Referindu-se la denumirea confuză a limbii în administraţia statului, el a semnalat că aceasta este o "situaţie anacronică" ce ar trebui să înceteze.
"Cu toate că în Articolul 13 din Constituţie este menţionată sintagma de "limbă moldovenească", în învăţământ limba vorbită în Republica Moldova întotdeauna a fost numită limba română. Datorită naturii anacronice a sintagmei de "limbă moldovenească", în actele administraţiei de stat de regulă se foloseşte sintagma ezitantă şi ambiguă de "limbă de stat". După hotărârea CC din 5 decembrie, această situaţie anacronică ar trebui să înceteze", a precizat el.
Joi, Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.