FOTO: captură YouTube
El a studiat în special cazul Indiei şi a elaborat o strategie care oferă o mai bună înţelegere asupra tendinţelor de consum în funcţie de veniturile indivizilor. Economistul în vârstă de 69 de ani s-a numărat şi anul trecut printre favoriţii premiului Nobel.
Pentru a configura politicile care promovează bunăstarea și reduc sărăcia, mai întâi trebuie să înțelegem opțiunile individuale de consum. Angus Deaton a reușit aceasta cel mai bine, spune Comitetul Nobel în comunicatul în care își motivează alegerea.
Relaționând opțiuni individuale detaliate și integrând rezultatele, cercetările sale au ajutat la transformarea domeniilor microeconomiei și macroeconomiei și la dezvoltare economică.
Teoria pentru care este recompensat Deaton cu premiul Nobel are în centru trei întrebări fundamentale:
Cum își distribuie consumatorii cheltuielile? Răspunsul la această întrebare este necesar nu numai pentru a explica și a prognoza actualele modele de consum, dar este crucial și pentru a evalua cum unele politici, de genul taxelor de consum, afectează bunăstarea diferitelor grupuri sociale. Deaton a dezvoltat în anii 80 conceptul de Sistemul Aproape Ideal de Cerere – un mod flexibil și simplu de estimare a modului în care cererea pentru fiecare marfă depinde de prețurile tuturor bunurilor și a veniturilor individuale.
Cât din veniturile unei societăți reprezintă cheltuieli și cât reprezintă economii? Deaton a arătat că teoria clasică a consumului nu poate explica actuala relație dintre venituri și cheltuieli. Ar trebui să vedem cum își adaptează indivizii propriul consum la veniturile individuale, care sunt fluctuante. Analiza datelor individuale este cheia pentru a înțelege modelele pe care le vedem în datele agregate, un model care deja a fost adoptat în macroeconomia modernă.
Cum măsurăm și analizăm cel mai bine bunăstarea și sărăcia? Deaton spune că măsurarea credibilă a nivelurilor de consum ale fiecărei gospodării individuale poate fi folosită pentru a depista mecanismele care stau în spatele dezvoltării economice. Cercetarea sa a descoperit unele discrepanțe importante atunci când este comparată ponderea sărăciei în timp și spațiu. Astfel, folosirea inteligentă a datelor poate arăta, de pildă, relația dintre venituri și consumul de calorii și discriminarea de gen în cadrul familiei.
Accentul pe care Deaton îl pune pe monitorizarea datelor la nivel de familie a ajutat transformarea economiei dezvoltării dintr-un domeniu teoretic, bazat pe date de agregare, într-un domeniu empiric, bazat pe date individuale, arată Comitetul Nobel.
Cu premiul Nobel pentru economie se încheie sezonul Nobelurilor de anul acesta. Distincțiile vor fi înmânate laureaților în decembrie, la o ceremonie specială ce va fi organizată la Stockholm.