Povestea nespusă a singurului OZN recunoscut de armata americană
Data actualizării: Data publicării:
Un eveniment bizar petrecut în noaptea de 2 spre 3 iulie 1947, cunoscut sub denumirea de „incidentul Roswell”, fascinează încă o lume întreagă. Taberele sunt clare: scepticii sunt convinși că nu era vorba de OZN, iar ufologii alături de conspiraționiștii cred cu tărie că este vorba despre prăbușirea unui OZN. Un martor care a putut atinge resturile „extraterestre” a povestit cum a trăit renumitul incident.
În 1947, o lumină puternică pe cerul orașului Roswell a atras atenția localnicilor. Membri ai armatei americane s-au deplasat la fața locului și au găsit, în deșertul din New Mexico, resturile a ceea ce urma să fie primul și singurul OZN recunoscut de o autoritate în domeniu.
Jesse Marcel este unul dintre militarii care au studiat resturile neidentificate. În 2010, fiul său, Jesse Marcel Jr., a povestit pentru BBC despre așa-numitul „incident Roswell”.
Jesse Marcel Jr. avea 11 ani când tatăl său a adus acasă materialele găsite în deșert. „Resturile era asemănătoare cu niște folii, precum foițele de aluminiu”. Ele erau însemnate cu niște simboluri stranii: „Am crezut inițial că sunt hieroglife egiptene, dar mai degrabă semănau cu figuri geometrice: triunghiuri, cercuri, pătrate, puncte și aveau o culoare mov”, a adăugat bărbatul.
Bucățile de metal erau ca niște „metale cu memorie”, dacă le loveai, nu își schimbau forma, cum ar fi normal, ci reveneau la forma inițial, povestește Jesse Marcel Jr.
Armata americană a recunoscut oficial că este vorba de un obiect zburător neidentificat, numai pentru ca la câteva zile să-și schimbe verdictul și să anunțe că era de fapt un balon meteorologic prăbușit, și nu un OZN.
Jesse Marcel Jr. e de părere că armata încerca să ascundă adevărul. „Materialele arătate presei au fost schimbate, nu au fost cele originale găsite de tatăl meu”, a povestit bărbatul.
Jesse Marcel Jr. își amintește cum tatălui său „i s-a ordonat să nu vorbească despre asta, să păstreze un secret”, lucru care s-a și întâmpla. Până în 1978. Atunci tatăl povestitorului a vorbit deschis deschis despre incidentul Roswell. „Aveam acea bucată de metal în mână și se simțea de parcă nu aveam nimic în mână, nu era mai groasă ca o folie de la pachetul de țigări, nu puteai să o îndoi, nu puteai să o arzi, nu era ceva de pe Pămâtul asta, nu avea cum să fie”, a declarat Jesse Marcel Sr.
Jesse Marcel Jr. precizează că tatăl său nu avea obiceiul să exagereze și că nu este afectat de părerea scepticilor pentru că „știe ce a văzut”. La patru ani după interviu, bărbatul a murit.
Teoriile continuă însă și la 70 de ani de la incident, întrucât misterul Roswell nu a fost încă elucidat.
Misteriosul incident de la Roswell
Incidentul Roswell, din New Mexico, este unul dintre cele mai misterioase și mai controversate lucruri de pe această planetă.
Scenariul cel mai vehiculat este cel al prăbușirii unei nave extraterestre în apropierea localității Roswell, în iulie 1947. La scurt timp după mediatizarea acestui incident, s-au format două tabere, fiecare susținând cu tărie propria versiune asupra a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Nici în prezent circumstanțele incidentului nu sunt complet elucidate. Ufologii și conspiraționiștii cred cu tărie că este vorba despre prăbușirea unui OZN, iar scepticii și reprezentanții guvernamentali susțin mai multe variante, cea mai populară fiind aceea a prăbușirii unui balon meteorologic aflat într-o misiune de testare în cadrul unui experiment secret denumit „Mogul”. Mulți cercetători de OZN-uri cred că nava extraterestră s-a prăbușit la Roswell și că forțele militare americane au încercat să ascundă faptul că aceasta a fost recuperată chiar de ei.
Incidentul Roswell a cunoscut în timp și o implicare materială: o întreagă industrie a OZN-urilor s-a dezvoltat în mica localitate americană vizitată anual de mii de turiști.
WUFODO (World UFO Day Organization) a declarat ziua de 2 iulie — Ziua Internațională a Obiectelor Zburătoare Neidentificate.
La Roswell, mii de vizitatori se adună în fiecare an la festivalul dedicat acestui eveniment. Cercetători OZN (UFO), autori de romane științifico-fantastice și iubitori ai misterelor Universului susțin prelegeri, vizionează filme și ascultă muzică. Nu este ocolit nici deja celebrul Muzeu OZN, deschis în mica localitate americană.