Prima imagine a obiectului misterios doborât anul trecut deasupra Canadei de un avion invizibil F-22. Ce este fenomenul UAP

Data actualizării: Data publicării:
ozn pozat in canada, alb negru
Fenomenul UAP 23, fotografie făcută publică de armata canadiană. Sursă foto: The TWZ.com via CTV News

Autoritățile canadiene au publicat imaginea unui obiect zburător neidentificat care a fost doborât deasupra teritoriului Yukon de un avion de vânătoare stealth F-22 Raptor al Statelor Unite în februarie 2023. Aceasta este prima imagine dintr-o serie de trei obiecte încă neidentificate care au fost doborâte deasupra Statelor Unite și Canadei în acea lună, despre care se cunosc puține detalii, scrie publicația The War Zone.

Noua dezvăluire ridică și mai multe întrebări cu privire la incidentele de anul trecut, având în vedere că imaginea pare să fi fost declasificată la câteva zile după doborâre, în februarie 2023, dar a fost apoi ascunsă din nou, mai menționează sursa citată.

Postul canadian CTV News a publicat pentru prima dată imaginea a ceea ce este cunoscut sub numele de fenomen aerian neidentificat UAP 23, împreună mai multe e-mailuri interne, parțial redactate, schimbate de membri ai forțelor armate canadiene.

UAP (Unidentified Aerial Phenomenon) este termenul pe care autoritățile americane, canadiene și alte autorități îl folosesc în prezent pentru a se referi la ceea ce în trecut a fost descris în mod obișnuit ca obiecte zburătoare neidentificate (OZN). CTV News a precizat că a verificat în mod independent înregistrările după ce le-a primit de la o sursă anonimă, care le-a obținut prin intermediul unei cereri de acces la informații.

UAP 23 a fost doborât deasupra Yukonului pe 11 februarie 2023. Acest lucru s-a întâmplat la două zile după ce un alt obiect neidentificat, cunoscut sub numele de UAP 20, a fost doborât în spațiul aerian al SUA, în largul coastei nordice a Alaskăi.

Un al treilea obiect neidentificat a fost doborât la 12 februarie, în timp ce trecea deasupra lacului Huron. Toate acestea au avut loc după ce autoritățile americane și canadiene au urmărit timp de mai multe zile un balon spion chinez care trecea prin spațiul lor aerian, înainte de a decide să îl distrugă în timp ce se înălța deasupra Oceanului Atlantic, în largul coastei Carolinei de Sud, la 4 februarie.

Ce se vede în imagine

Imaginea de rezoluție foarte mică și foarte granulată a UAP 23 arată o formă asemănătoare unei gogoși, cu un centru deschis, precum și o crestătură sau un gol aparent în circumferința sa pe partea stângă. Este posibil ca ceea ce se vede să fie lumina care se reflectă doar din anumite părți și ca imaginea să nu fie cu adevărat reprezentativă pentru forma completă a obiectului respectiv.

Calitatea imaginii, despre care CTV News notează că „pare a fi o fotocopie a unei imprimări de e-mail”, face imposibilă discernerea oricăror detalii definitive. „Imaginea pare să fi fost luată dintr-un avion aflat sub obiect, deși acest lucru nu a fost confirmat”, adaugă CTV News.

„Cea mai bună descriere pe care o avem este: Vizual - un obiect cilindric. Partea de sus este metalică, restul alb. Un fir de 6 metri atârnă dedesubt, cu ceva suspendat de el”, se arată într-unul dintre e-mailurile asociate imaginii, datat 11 februarie 2023.

Dacă privim din nou imaginea publicată, prin prisma acestei descrieri, se pare că ar putea arăta un balon în lumina soarelui, cu o încărcătură dedesubt.

La momentul respectiv, autoritățile canadiene au descris ceea ce a fost doborât deasupra regiunii Yukon drept un „obiect mic, cilindric”.

„Nu se știe dacă (UAP 23) reprezintă o amenințare armată sau are capacități de colectare de informații”, potrivit unui memoriu furnizat premierului canadian Justin Trudeau la 15 februarie 2023.

„Zona în care a avut loc impactul (după doborâre) este o rută cunoscută de migrație (a caribou), ceea ce deschide posibilitatea unei viitoare descoperiri accidentale de către vânătorii indigeni”, se mai arată în document.

Corespondență militară

CTV News a publicat, în septembrie 2023, documentul puternic redactat, pe care l-a primit de la o sursă anonimă, care l-a obținut la rândul ei prin intermediul unei cereri de acces la informații.

Publicarea memoriului a ridicat deja întrebări, în mare parte fără răspuns încă, cu privire la ceea ce autoritățile canadiene și americane ar putea ști sau nu despre cele trei obiecte doborâte, precum și despre ce alte UAP-uri au fost monitorizate în spațiul aerian al ambelor țări înainte de acea dată.

Nu se știe dacă au fost recuperate rămășițele vreunuia dintre cele trei obiecte încă neidentificate doborâte în februarie 2023. Proprietarii și/sau operatorii acelor obiecte și oricare ar fi fost scopurile lor rămân necunoscuți, cel puțin în mod public.

Rapoartele anterioare au sugerat că UAP 23, în special, ar fi putut fi un așa-numit balon „pico”, adesea lansat de radioamatori entuziaști.

Oficialii americani au declarat ulterior că trio-ul de obiecte părea să fie benign, ceea ce pare să fi fost un factor direct în ascunderea imaginii UAP 23 de public. Porțiunile neredactate ale e-mailurilor dezvăluite recent arată o presiune clară între 11 februarie și 15 februarie 2023, inclusiv din partea șefului Statului Major al Apărării din Canada de atunci, generalul Wayne Eyre, nu numai pentru a declasifica imaginea, ci și pentru a o face publică, inclusiv pe rețelele sociale.

„În cazul în care imaginea va fi publicată, aceasta se va face prin intermediul conturilor de social media ale CAF (Forțele Armate Canadiene)”, scrie într-un e-mail Taylor Paxton, pe atunci ministru adjunct pentru afaceri publice în cadrul Departamentului Apărării Naționale din Canada.

„Având în vedere mediul public actual și declarațiile legate de faptul că obiectul este benign, publicarea imaginii poate crea mai multe întrebări/confuzii, indiferent de textul care va însoți postarea.”

Maiorul Doug Keirstead, ofițer de afaceri publice al șefului Statului Major al Apărării, a trimis ulterior un alt e-mail șefului său, generalul Eyre, reiterând sfatul ministrului adjunct interimar Taylor, precum și al altora, de a nu publica imaginea, „în așteptarea angajamentului SUA”.

Priorități

The War Zone a contactat Biroul Secretarului Apărării din SUA și Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD) SUA-Canada pentru mai multe informații.

Publicația mai menționează că, dacă motivul care a stat la baza nepublicării acestei imagini și a altora asemănătoare a fost evitarea confuziei și a speculațiilor, efectul a fost invers.

Mai multe publicații au încercat să obțină imagini de la aceste incidente de la partea americană, însă fără succes.

În 2022, Departamentul american al Apărării a înființat un Birou de rezolvare a anomaliilor în toate domeniile (AARO), ca punct central pentru urmărirea și investigarea tuturor aspectelor legate de UAP, însă de atunci s-au fost ridicat mai multe întrebări privind resursele și autoritatea instituției. De asemenea, au existat acuzații - încă nefondate - cu privire la implicarea AARO și a altor organizații guvernamentale din SUA în mușamalizări active.

„Publicarea datelor și a imaginilor este prioritizată în funcție de mediul geopolitic din acel moment”, a declarat Sean Kirkpatrick, șeful de atunci al AARO, ca răspuns la o întrebare din partea The War Zone cu privire la motivul pentru care imaginile cu incidentul UAP 23 nu au fost publicate. Oficialul a dat ca exemplu priorități mai mari care vin din partea Rusiei sau a Chinei.

„Cu toate acestea, lucrăm prin aceste procese, care există toate și avem câteva dintre ele deja declasificate și gata de actualizare pe site-ul nostru [pe care] îl vom face la următoarea actualizare a site-ului”, a adăugat atunci Kirkpatrick, care a părăsit AARO în decembrie 2023.

„Și le punem la dispoziție cât de repede putem să le trecem prin etapele corespunzătoare”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri