30 de piloţi de avion din Brazilia susţin că au văzut OZN-uri

Data actualizării: Data publicării:
OZN piloti brazilia
Foto: Shutterstock

Arhiva Națională din Brazilia a publicat, în cursul săptămânii trecute, rapoarte privind observarea de OZN (obiecte zburătoare neidentificate) de către piloţii companiilor aeriene. În total, treizeci de documente conţinând mărturii ale aviatorilor brazilieni au fost publicate de presa locală, inclusiv de Globo. Majoritatea relatărilor sunt concentrate în regiunea de sud a ţării, în special în statele Rio Grande do Sul şi Santa Catarina.

Printre cele mai recente relatări, în aprilie, un pilot a declarat că a văzut un OZN static în timp ce se pregătea să aterizeze în Porto Alegre, relatează Le Figaro preluat de News.ro. Aviatorul a declarat că alternau culorile aeronavei între alb şi portocaliu şi că „aceasta era a patra zi în care vedea un astfel de obiect” în cursul săptămânii.

Anterior, în ianuarie, un alt pilot a descris că a fost martorul unui eveniment paranormal. În timp ce zbura deasupra oraşului Sao Paulo, brazilianul a declarat că a văzut patru sau cinci obiecte cu lumini albe intermitente pe 21 ianuarie, în jurul orei 2 a.m. „Am fost uimit pentru că luminile şi mişcările obiectelor nu corespundeau cu ale unui satelit, ale unui obiect spaţial sau orice alt fenomen cunoscut”, a declarat pilotul.

Un altul, la 7 februarie 2023, a declarat că a văzut „o minge (variabilă), de la mică la mare” care se deplasa cu o viteză „de zece ori mai mare decât a unui avion comercial” în jurul orei 3 dimineaţa.

Relatări la fel de detaliate datează de câţiva ani. La 24 ianuarie 2014, un pilot a observat un OZN cu o viteză „supersonică” şi a fost nevoit să efectueze o manevră evazivă pentru a evita coliziunea cu avionul, cu câteva momente înainte de a începe coborârea acestuia spre aeroportul Fortaleza.

Într-o altă observaţie a unui OZN, citată de cotidianul brazilian, la 1 octombrie 2007, un aviator a declarat că a trebuit să efectueze o „manevră de evitare” după ce s-a apropiat de ceea ce credea că este o „staţie spaţială”. În jurul orei 6.43, pilotul a declarat că a trebuit să efectueze o „manevră de evitare spre dreapta” după ce a observat un OZN luminos. Raportul adaugă că un obiect a fost într-adevăr semnalat de sistemul TCAS (Traffic Alert and Collision Avoidance System). Documentul adaugă că fenomenul ciudat a însoţit aeronava până la aeroportul Belem, unde a aterizat. Mai surprinzător în acest caz, obiectul a fost văzut şi de un alt pilot care a plecat din Miami (SUA) spre Manaus în aceeaşi zi.

NASA defineşte aceste fenomene ca fiind „evenimente pe cer care nu pot fi identificate ştiinţific” și că sunt „aeronave sau fenomene naturale cunoscute”.

Majoritatea apariţiilor ciudate, raportate în special de piloţi, „pot fi explicate”, a declarat anul trecut David Spergel, astrofizician însărcinat cu prezidarea lucrărilor unui grup de experţi. Aceste obiecte se dovedesc adesea a fi „avioane, baloane, drone, fenomene meteorologice” sau pot fi chiar legate de instrumentele de observare în sine, a spus el. Însă unele rămân inexplicabile.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville