Postul TV Al Jazeera anunță că biroul din Tunis i-a fost luat cu asalt de forțele de securitate tunisiene. Țara e în criză politică

Data publicării:
forte de securitate fata in fata cu protstatari din tunisia
Proteste de amploare au avut loc în Tunisia, soldate cu demiterea guvernului şi dizolvarea parlamentului. Foto: Profimedia Images

Postul de televiziune Al Jazeera a anunţat luni că forţele de securitate tunisiene au luat cu asalt biroul său din Tunis şi le-au cerut jurnaliştilor de acolo să plece. Anunțul vine în condițiile în care țara se confruntă cu o gravă criză politică.

Cel puţin 20 de ofiţeri de poliţie în civil, puternic înarmaţi, au intrat în birou şi le-au ordonat reporterilor să îşi închidă telefoanele. Aceştia nu au avut voie să îşi ia obiectele personale, deoarece agenţii de securitate au confiscat echipamentele, a relatat Al Jazeera, cu sediul în Qatar.

Acţiunea are loc pe fondul unei crize politice în ţară între preşedinte şi formaţiunea islamistă Ennahda, care este cel mai mare partid politic din Tunisia. Preşedintele Tunisiei, Kais Said, a anunţat duminică seara demiterea guvernului şi dizolvarea parlamentului, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Pe Twitter, organizaţia de monitorizare a presei Reporteri fără frontiere (RSF) a denunţat această acţiune şi a cerut autorităţilor să respecte libertatea presei şi pluralismul.

Criticii Al Jazeera o acuză de acoperire părtinitoare şi de susţinere a mişcărilor islamiste din ţările arabe, acuzaţii pe care reţeaua de televiziune din Qatar le-a negat.

Mii de tunisieni au ieşit în stradă pentru a sărbători anunţul preşedintelui, care a decretat demiterea şefului guvernului, Hichem Mechichi, şi suspendarea Parlamentului timp de 30 de zile, precum şi retragerea imediată a imunităţii parlamentare pentru toţi deputaţii „pentru a restabili pacea socială şi a salva statul şi societatea”.

Mai multe sedii regionale ale partidului Ennahda au fost luate cu asalt şi incendiate pe parcursul zilei de duminică, în cadrul demonstraţiilor din întreaga ţară. Oamenii cereau demisia guvernului şi dizolvarea parlamentului din cauza modului în care acesta a gestionat criza din domeniul sănătăţii şi a deteriorării condiţiilor de trai.

Tunisia şi-a început tranziţia democratică în 2011 cu aşa-numita „Revoluţie a iasomiei”, care a pus capăt la două decenii de dictatură a lui Zine El Abidine Ben Ali, timp în care s-au succedat în total zece guverne, ceea ce a agravat şi mai mult criza economică şi socială.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...