Bulgaria se pregăteşte de al şaptelea rând de alegeri anticipate în trei ani, după ce preşedintele Rumen Radev a anunţat noi alegeri legislative la 27 octombrie, în vederea scoaterii acestei ţări dintr-un impas politic provocat de guverne minoritare, eşecul coaliţiilor şi nivelul slab de participare la alegeri, relatează Euronews.
”Criza politică nu s-a terminat”, a avertizat şeful statului bulgar înaintea unei ceremonii de învestire.
El a subliniat că aceasta se va încheia atunci când o majoritate durabilă se va stabili în Parlament, în vederea creării unui Guvern stabil.
Președintele Rumen Radev a acceptat Cabinetul propus de premierul interimar Dimităr Glavcev, oferind Bulgariei un guvern interimar.
După ce a acceptat lista de miniștri a lui Glavcev pe 26 august, Radev a spus că va semna un decret pe 27 august pentru a stabili data alegerilor parlamentare pentru data de 27 octombrie.
Radev a fost forțat să facă această mișcare după ce politicienii nu au reușit de trei ori să alcătuiască un guvern de coaliție în urma alegerilor din iunie.
Criză politică profundă
Bulgaria se află într-o criză politică profundă după ce protestele anticorupție a dus la destrămarea coaliției de guvernare condusă de partidul de dreapta GERB. Scrutinul din octombrie va fi al șaptea în care bulgarii sunt chemați la urne în doar trei ani.
GERB, care în prezent este cel mai mare partid parlamentar, formațiunea reformistă „Continuăm schimbarea” (PP) și partidul ITN au primit, pe rând, mandat să formeze guvernul, după alegerile din 8 iunie, dar au eșuat în încercarea de a forma o majoritate.
Scrutinul din 8 iunie a fost convocat după ce un guvern format din GERB și PP s-a prăbușit în urma neînțelegerilor generate de o rotativă guvernamentală. Ambele formațiuni au viziuni proeuropene, dar sunt marcate de rivalități personale.
Criza politică de la Sofia a afectat perspectivele țării de a accede la zona euro, cât și aderarea la Schengen unde are candidatură comună cu România.
De asemenea, Bulgaria are mare nevoie de un guvern stabil pentru a nu pierde banii din PNRR ca urmare a neîndeplinirii reformelor agreate.