Ofiţerul a fost grav rănit, dar a reuşit să riposteze şi să-l împuşte la rândul lui pe agresor. Ambii sunt acum internaţi în spital, în stare stabilă.
Suspectul, în vârstă de 30 de ani, a explicat în momentul arestării că a jurat credinţă Statului Islamic, că îl urmează pe Allah și că este motivul pentru care s-a comportat astfel.
Bărbatul se numește Edward Archer și era cunoscut cu antecedente penale. „Cred că poliția apără niște legi care sunt contrare învățămintelor Coranului”, și-a explicat el gestul, potrivit relatării făcute într-o conferință de presă de un reprezentant al poliției.
Arma pe care a folosit-o în atacul comis „în numele islamului” a fost un pistol de 9 mm, folosit de poliție, care fusese furat în octombrie 2013. Poliția nu știe deocamdată cum a intrat suspectul în posesia armei. Nu știe, de asemenea, dacă are complici sau dacă a luat legătura cu medii islamiste. Ancheta este abia la început. „Nu pare să fie un individ tâmpit, e doar extrem de violent”, a spus șeful poliției din Philadelphia.
Mama agresorului a declarat pentru presa locală că fiul ei, musulman practicant, se comporta ciudat în ultimul timp. „Vorbea singur, râdea, mormăia. Auzea voci”, scrie The Philadelphia Inquirer.
Atacul a avut loc în noaptea de joi spre vineri, la o intersecție, cu puțin timp înainte de miezul nopții. Edward Archer a venit spre mașină, mergând, și a continuat să tragă pe măsură ce se apropia. Poliția a prezentat imagini de pe camerele de supraveghere, în care suspectul apare îmbrăcat într-o cămașă lungă albă, pusă pe deasupra hainelor obișnuite, și trage tot mai intens pe măsură ce se apropie, până în momentul în care trage aproape în interiorul vehicului, pe fereastra șoferului. Poliția spune că e o minune că agentul din mașină, deși grav rănit, mai este în viață. Imaginile îl arată apoi pe polițist afară din mașină, rispostând. Apucase să-și anunțe colegii prin stație.
Primarul orașului Philadelphia a salutat curajul polițistului, dar a ținut să atragă atenție că este un act criminal, care nu are nimic de-a face cu religia musulmană.
La începutul lunii decembrie, doi atacatori radicalizaţi de ideologia grupării teroriste Stat Islamic au ucis 14 persoane într-un centru medical.
Acest nou atac sporește îngrijorarea în legătură cu existența așa-numiților „lupi singuratici” din Statele Unite, radicalizați, care își declară apartenența la gruparea teroristă Statul Islamic.