Departamentul cibernetic al Pentagonului a început o ofensivă online împotriva Statului Islamic. Este prima oară când structura informatică a armatei americane trece la atac împotriva unui inamic extern.
La nivel declarativ, ofensivele vizează întreruperea comunicaţiilor şi site-urilor operate de grupul terorist.
De altfel, gruparea teroristă Stat Islamic este cunoscută pentru afinitatea pentru internet, folosind mediul online atât pentru atacuri cibernetice, cât şi pentru comunicaţii, recrutări, propagandă şi planificarea unor atacuri teroriste.
Întreruperea acestor operaţiuni, dar şi spionarea şi infiltrarea grupurilor de comunicare islamiste sunt o parte a extinderii războiului dus de Statele Unite împotriva grupării teroriste Stat Islamic.
Departamentul de lupta cibernetică există încă din 2009 în cadrul Pentagonului, însă până acum acesta s-a dezvoltat şi a avut un rol pur defensiv. Concret, a încercat să apere instituțiile americane de atacuri cibernetice, venite în special din China sau Rusia.
Dar nou anunţata ofensivă coincide cu declaraţiile mai multor oficiali americani, care ar dori ca departamentul cibernetic să devină un comandament de sine stătător.
Chiar şeful departamentului a afirmat nevoia acestei schimbări în faţă Congresului Statelor Unite, iar declaraţii asemănătoare au fost făcute luna trecută şi de unul dintre aspiranţii la preşedinţia Statelor Unite şi de liderul comitetului de apărare din Senat.
O asemenea schimbare de structură ar permite noului comandament să acționeze independent, fără se depindă de alte structuri. Desigur, ar primi fonduri semnificativ mai mari din bugetul de apărare.