Cum se pregătește Rusia pentru atacuri ucrainene cu rachete ATACMS cu rază lungă. Ce strategie are Putin

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin zambeste
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin pune în aplicare o strategie după ce omologul său american, Joe Biden, a autorizat Ucraina să folosească rachete tactice cu rază lungă de acţiune ATACMS, fabricate în Statele Unite, pentru a lovi teritoriul rus. Pentagonul a informat, luni, că rușii şi-au relocat bazele aeriene pentru a evita impactul atacurilor ucrainene, informează EFE, potrivit Agerpres. 

Într-o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a explicat că Rusia şi-a mutat aerodromurile în afara razei de acţiune a rachetelor ATACMS, capabile să lovească ţinte aflate la 300 de kilometri distanţă.

În ciuda acestei mişcări, Singh a subliniat că Statele Unite consideră că forţele ucrainene pot lovi în continuare ţinte ruseşti folosind drone, pe care le utilizează de luni de zile împotriva forţelor Kremlinului, deşi acestea au o forţă mai mică decât ATACMS.

„Ucrainenii au demonstrat foarte eficient capacitatea de a folosi tehnologii autohtone, cum ar fi vehiculele aeriene fără pilot, pentru a ataca depozitele de arme aflate dincolo de raza de acţiune a ATACMS”, a spus Singh.

Potrivit presei americane, Biden a autorizat duminică Ucraina să folosească rachete furnizate de SUA pentru atacuri mai profunde în interiorul Rusiei, o decizie pe care Kievul o cerea de luni de zile şi căreia Washingtonul i s-a opus de teama să nu provoace o escaladare a conflictului cu Moscova.

Citește și: Putin a modificat doctrina nucleară a Federației Ruse: Moscova va răspunde cu arme atomice dacă Ucraina atacă Rusia cu arme occidentale

Autorizaţia vine într-un context în care preşedintele rus Vladimir Putin a desfăşurat trupe nord-coreene la graniţa de nord a Ucrainei.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri