OMS face apel către țările cele mai bogate din lume să finanțeze vaccinarea la nivel global

Data actualizării: Data publicării:
ilustratie cu doze de vaccin covid si stegurile tuturor tarile de pe glob pe fundal
Organizația Mondială a Sănătății cere statelor G7 să finanțeze vaccinarea împotriva coronavirusului la nivel global, într-un efort de accelerare a imunizării în toată lume. Foto: Profimedia Images

Organizația Mondială a Sănătății cere statelor G7 să finanțeze vaccinarea împotriva coronavirusului la nivel global, într-un efort de accelerare a imunizării în toată lumea. Şeful OMS a lansat un apel către ţările cele mai bogate din lume, SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia să achite cea mai mare parte a finanţării lipsă pentru a garanta accesul echitabil la vaccinuri, cu scopul de a combate pandemia de Covid. 

Miza este eficienţa iniţiativei colective lansată cu un an în urmă într-o încercare de a nivela inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri, medicamente şi alte echipamente de sănătate în lupta împotriva COVID-19 şi cunoscut sub numele de ACT Accelerator (acronimul englez pentru instrumentele de luptă împotriva COVID), potrivit AFP, citată de Agerpres.

Acest instrument se "confruntă cu un deficit de finanţare de 19 miliarde de dolari (din cele 22 necesare anul acesta) şi estimăm că vom avea nevoie de încă 35 - 45 de miliarde de dolari anul viitor pentru a imuniza majoritatea adulţilor din lume"', a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

"Ţările G7 ar putea mobiliza o parte substanţială din aceste fonduri şi ar putea prelua conducerea eforturilor globale de accelerare a vaccinării pe plan mondial", a subliniat el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În pofida faptului că a primit sprijinul Moderna şi al Suediei luni, sistemul Covax, care furnizează în principal vaccinul AstraZeneca, întâmpină dificultăţi: a livrat doar 49 de milioane de doze în 121 de ţări şi teritorii, faţă de obiectivul de 2 miliarde în 2021.

Apel către statele G7 să-și asume două treimi din costuri

"Sperăm că, la fel cum G7 a luat decizii importante privind sustenabilitatea datoriilor şi ajutorul acordat Africii, apoi în privinţa HIV/SIDA în urmă cu câţiva ani, va lua o decizie importantă la 11 iunie pentru a-i sprijini pe toţi cei care trebuie să fie vaccinaţi", a declarat fostul prim-ministru britanic Gordon Brown, care a participat la conferinţa de presă.

El i-a invitat pe liderii G7 - care se vor întâlni în Marea Britanie în iunie - să găsească o "formulă echitabilă" pentru a-şi asuma două treimi din costurile luptei împotriva pandemiei. Brown propune ca 27% din suma totală să fie achitată de SUA, în timp ce UE ar plăti 23%, Regatul Unit - 5%, Japonia - 6% şi Canada- 2%.

Mare parte din dozele livrate prin Covax vor fi disponibile abia în 2022

Cu puţin înainte de acest apel, Covax a anunţat că va achiziţiona 500 de milioane de doze de vaccin antiCOVID Moderna, dar peste 90% din flacoane nu vor fi disponibile înainte de 2022.

În afară de Moderna, OMS a omologat vaccinul Pfizer-BioNTech, cele două seruri AstraZeneca fabricate în India şi Coreea de Sud şi cel de la Johnson&Johnson (Janssen).

Sistemul s-a lovit de voinţa statelor mai bogate, care în faţa presiunii populaţiei, au procurat cât mai multe doze posibile în detrimentul altora. Dispozitivul este, de asemenea, subminat de decizia luată de India de a bloca exporturile de doze produse de AstraZeneca prin intermediul Serum Institute of India (SII), gigantul asiatic fiind însuşi excedat de epidemia de COVID-19.

Citește și: De ce criza COVID din India contează pentru întreaga lume și cum afectează vaccinarea la nivel mondial

OMS a invitat ţările cu suficiente vaccinuri să le împărtăşească prin Covax. Unele ţări au făcut deja anunţuri, între care Franţa, Noua Zeelandă şi Spania. La rândul său, Suedia a oferit luni un milion de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, pe care ţara nordică le-a autorizat doar persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi peste pe teritoriul său.

Dar aceste donaţii nu sunt suficiente, deoarece Covax are nevoie urgentă de 20 de milioane de doze pentru al doilea trimestru, în urma blocării exporturilor indiene.

Potrivit medicului Bruce Aylward, responsabil cu dosarul ACT Accelerator al OMS, decizia autorităţilor de la New Delhi a privat Covax de circa 100 milioane de doze de vaccin.

"Prioritatea cea mai urgentă la ora actuală pentru donatori şi partenerii noştri este aceea de a permite Covax să îşi respecte promisiunile", a declarat pentru AFP Alianţa vaccinului (Gavi), precizând că acordul cu Moderna ar putea fi "urmat de alţii în zilele următoare".

Statele Unite, la rândul lor, intenţionează să ofere circa 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca altor ţări, fără a preciza pentru moment dacă aceste distribuţii vor fi făcute prin Covax.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...