Nu au fost niciodată atât de mulți oameni bogați în lume, iar averea lor nu a fost niciodată mai mare ca acum (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
valiza cu dolari
Într-un singur an a crescut cu 5,1% numărul bogaților definiți de experți ca fiind cei a căror avere, excluzând reședința principală, depășește un milion de dolari. FOTO: Profimedia Images

Milionarii nu au avut niciodată o perioadă mai prosperă ca acum scrie Le Figaro, care scrie că într-un singur an a crescut cu 5,1% numărul bogaților definiți de experți ca fiind cei a căror avere, excluzând reședința principală, depășește un milion de dolari.

22,8 milioane de persoane au ajuns la o asemenea avere în 2023.

Niciodată nu au fost atât de mulți oameni bogați în lume, iar averile lor nu au fost niciodată atât de mari, datorită creșterii prețurilor la burse, arată rezultatele unui studiu internațional realizat de firma de consultanță Capgemini, potrivit sursei citate.

Averea acestora a crescut, de asemenea, cu active totale estimate la 86.800 de miliarde de dolari, în creștere cu 4,7% față de anul precedent. În ceea ce privește numărul de persoane vizate și averea lor, acestea sunt două recorduri de când Capgemini a început să publice acest studiu anual, în 1997.

Creștere pe bursele din toată lumea

Creșterea averilor a fost posibilă pe fondul creșterii piețelor bursiere din întreaga lume: indicele Nasdaq din SUA a crescut cu 43%, iar S&P 500 cu 24% în 2023, în timp ce la Paris, indicele CAC 40 a crescut cu 16%, iar DAX din Frankfurt cu 20%.

"Acțiunile au crescut în tandem cu piața tehnologică, alimentate de entuziasmul față de inteligența artificială generativă și de potențialul său impact asupra economiei", scrie firma, care a evaluat situația din 71 de țări. Metodologia folosită a fost un sistem de recensământ statistic și o reprezentare grafică numită curba Lorenz.

În 2022, cei mai bogați oameni au înregistrat cea mai mare scădere a valorii averii lor din ultimii zece ani, de data aceasta din cauza unei scăderi a prețurilor la bursă.

Anul trecut, America de Nord a cunoscut cea mai puternică creștere a numărului de milionari individuali cu o majorare de 7,1%, precum și a bogăției (+7,2%), înaintea regiunii Asia-Pacific și a Europei.

Nivelurile de bogăție și creșterea paralelă a inegalității au dat naștere în ultimii ani la numeroase dezbateri privind modul în care se poate asigura o mai bună impozitare a celor mai mari averi. În cadrul G20, Brazilia și Franța fac presiuni pentru un impozit minim global pentru cele mai mari averi. S-ar putea strânge 250 de miliarde de dolari în plus dacă cei 3.000 de miliardari din lume ar plăti cel puțin echivalentul a 2% din averea lor sub formă de impozit pe venit, una dintre ipotezele aflate în discuție.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale