Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud, a încetat din viață

Data publicării:
nelson mandela mediafax

ACTUALIZARE 1.50. „Numele lui era sinonim cu libertatea. Nelson Mandela era o figură emblematică a luptei împotriva apartheidului. Este omul care și-a marcat epoca”, a apreciat Luca Niculescu, jurnalist Digi24.

ACTUALIZARE 1.34. „Nelson Mandela rămâne o figură importantă a secolului al XX-lea . E legat de fenomene care au marcat istoria secolului trecut: procesul de decolonizare de după cel de-al Doilea Război Mondial și lupta împotriva discriminării. E un erou în istoria Africii de Sud, un luptător pentru drepturile omului, un exemplu pentru toți liderii poltici”, a spus istoricul Filip Iorga.

ACTUALIZARE 00.42. „Modul în care Nelson Mandela a reușit să conducă tranziția în Africa de Sud a devenit exemplar. Africa de Sud era un pacient în timpul mandatului său și a fost nevoie să se reinveteze nu doar ca lider poltic, ci și ca om de stat”, a spus, la Digi24, Andrei Țărnea, directorul Institutului Aspen România.  

ACTUALIZARE 00.27. Fostul tenisman Ilie Năstase, care l-a cunoscut personal pe Nelson Mandela, a spus că fostului președinte sud-african îi plăceau mult sporturile și că unul dintre crezurile sale a fost acela că sportivii sunt singurii care pot schimba lumea.

Mulți îl comparau cu Ghandi, pentru că nu s-a răzbunat pe cei care l-au ținut închis timp de 27 de ani, era un om umil”, a spus Ilie Năstase, la Digi24.

ACTUALIZARE 00.16. Nelson Mandela a fost un om care „acolo unde exista inegalitate și încălcarea flagrantă a drepturilor omului, a reacționat, a acționat și, mai ales, a rezistat”, a declarat, la Digi24, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Acești oameni sunt foarte rari, sunt extrem de puțini cei care înfăptuiesc, într-adevăr, o viziune în scop revoluționar și sunt și mai puțini cei care, pentru un asemnea crez, îndură chinuri de tipul celor îndurate de Nelson Mandela”, a mai spus Cristian Diaconescu.

 ____________________________________________________________________________________________

Anunțul decesului fostului președinte al Africii de Sud a fost făcut de actualul președinte al Africii de Sud, Jacob Zuma.

Acum se odihnește. Acum și-a găsit liniștea. Națiunea noastră și-a pierdut cel mai mare fiu. Poporul nostru a pierdut un tată”, a spus Jacob Zuma, într-un discurs televizat. 

Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat”, a adăugat el.

Nelson Mandela a fost internat în spital în iunie, având o infecție pulmonară. A fost externat la 1 septembrie, dar starea sa era în continuare critică.

Născut la 18 iulie 1918 în Africa de Sud, Nelson Rolihlala Mandela a fost singurul membru al familiei sale care a urmat o şcoală primară. Perseverent încă din copilărie, şi-a continuat studiile, inclusiv pe cele universitare. S-a alăturat de tânăr luptei pentru emanciparea populaţiei de culoare şI eliminarea discriminării. În 1944, se înscrie în liga de tineret a Congresului Naţional African şi devine unul dintre principalii activişti împotriva apartheid-ului. Regimul sud-african îi urmăreşte fiecare mişcare şi în 1962 este arestat pentru că incita muncitorii la grevă şi pentru că părăsise ţara fără permisiunea puterii. Ulterior, Mandela a fost judecat pentru sabotaj şi conspiraţie la răsturnarea guvernului. Risca pedeapsa capitală, dar după apelul mai multor instituţii internaţionale, Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viaţă la 12 iunie 1964. A fost eliberat 27 de ani mai târziu.

În semn de apreciere a luptei sale, în 1993 Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace. Iar după victoria în alegeri a Congresului Naţional African, în aprilie 1994, Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

A condus Africa de Sud până în 1999, când nu a mai vrut să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Nu a renunţat însă să lupte. S-a dedicat eradicării sărăciei şi luptei împotriva răspândirii SIDA, participând la mai multe campanii internaţionale prin intermediul fundaţiei care îi poartă numele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
medic studiaza analizele
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie de ultimă generație zac nefolosite în spitalele din...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului