Partidul care a eliberat Africa de Sud de apartheid a pierdut alegerile pentru prima oară în 30 de ani

Data publicării:
femeie votează la o secție de vot din Africa de Sud
Congresul Național African a pierdut puterea în Africa de Sud după 30 de ani în care a câștigat alegerile de fiecare dată. Foto: Profimedia Images

Congresul Național African (ANC), partidul de guvernământ din Africa de Sud, aflat la putere de de 30 de ani și câștigător al tuturor alegerilor din 1994 până astăzi, a pierdut scrutinul din acest an, fiind pentru prima oară când formațiunea care a încheiat sistemul apartheid-ului rămâne fără o majoritate absolută, scrie Euronews.

Până acum au fost numărate 99% din voturi, iar ANC a reușit să obțină doar puțin peste 40%. ANC a deținut majoritatea și a guvernat din 1994, de când a fost adus la putere de Nelson Mandela, la momentul disoluției sistemului apartheid.

Rezultatele finale urmează, însă, să fie anunțate oficial de comisia electorală care a organizat aceste alegeri.

Partidele de opoziție au salutat rezultatul, calificându-l drept un moment de cotitură pentru țara care se confruntă cu probleme sociale tot mai grave – sărăcie și inegalitate profundă. Deși a rămas fără majoritate, ANC rămâne cel mai mare partid ca număr de voturi, însă dacă vrea să rămână la putere va trebui să formeze o coaliție.

Rezultatul încheie, astfel, trei decenii în care ANC a dominat sistemul politic sud-african. Principalul partid de opoziție, Alianța Democratică, a obținut în jur de 21%, în timp ce noul partid MK al fostului președinte Jacob Zuma, întors împotriva ANC-ului pe care l-a condus odinioară, ocupă locul trei cu 14% din voturi.

Sistemul politic sud-african este aparte

Sistemul politic sud-african este diferit de cel al celorlalte foste colonii sau dominioane britanice care au mers pe un sistem de tip republică parlamentară „Westminster”.

Africa de Sud este o republică parlamentară cu o președinție executivă, în care președintele este și șef de stat și șef de guvern dar este ales de parlament după alegerile parlamentare.

O persoană nu poate fi președinte al Africii de Sud decât pentru două mandate și trebuie să fie membru al parlamentului pentru a fi ales, însă își suspendă mandatul parlamentar pe perioada ocupării funcției prezidențiale.

Parlamentul Africii de Sud trebuie să aleagă un nou președinte la 14 zile de la anunțarea oficială a rezultatelor finale ale alegerilor.

Actualul președinte, Cyril Ramaphosa, va trebui să poarte negocieri extrem de complicate dacă vrea să obțină un al doilea mandat. MK a anunțat deja că va colabora cu ANC doar atâta vreme cât Ramaphosa este îndepărtat din funcția prezidențială și din cea de lider al formațiunii.

Negocieri dificile pentru un nou guvern

Peste 50 de partide au participat la aceste alegeri, însă ANC va avea nevoie de sprijinul unuia dintre principalele trei partide de opoziție – MK,  DA sau EFF (Luptătorii pentru Libertate Economică, de extremă stânga).

MK și EFF au solicitat, în trecut, naționalizarea unor sectoare ale economiei pentru a rezolva problemele profunde cu care se confruntă societatea sud-africană.

O coaliție între ANC și DA, cel din urmă un partid pro-business, ar fi mai favorabilă pentru investitori, însă. În ciuda incertitudinilor, opoziția vede rezultatul ca pe o schimbare necesară pentru Africa de Sud, cea mai dezvoltată țară de pe continent, însă și una care se confruntă cu inegalități uriașe.

Sărăcia este foarte răspândită în Africa de Sud, țară care se confruntă cu o rată a șomajului uriașă – de 32%. Sărăcia afectează, în mod disproporționat, populația de culoare a țării, majoritară.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri