Africa de Sud injectează coarnele rinocerilor albi cu material radioactiv, pentru a-i opri pe braconieri

Data actualizării: Data publicării:
Un rinoce alb în Africa de Sud
Un rinoce alb în Africa de Sud. Foto: Profimedia Images

Oameni de știință sud-africani vor să descurajeze braconarea rinocerilor albi, prin injectarea de materiale radioactive în coarnele animalelor. Coarnele ar deveni, astfel, inutile pentru braconieri și ar putea fi detectate mai ușor la trecerile de frontieră. Braconajul afectează puternic această specie protejată, conform AFP, citată de Agerpres.

Africa de Sud găzduieşte aproape 80% din populaţia mondială de rinoceri albi, estimată la mai puţin de 13.000 de exemplare. Ţara a devenit, însă, un punct fierbinte al braconajului, alimentat de cererea din Asia, unde coarnele din keratină sunt folosite în medicina tradiţională pentru presupusele lor efecte terapeutice sau afrodiziace.

La orfelinatul de rinoceri, care găzduieşte în principal pui rămaşi fără mamele lor, ucise de braconieri, într-un loc secret din provincia Limpopo, câteva exemplare pasc în savană.

James Larkin, cercetător la Universitatea din Witwatersrand şi iniţiator al proiectului, a plasat „două cipuri radioactive minuscule în cornul” unuia dintre aceşti frumoşi pui, care la vârsta de un an se apropie deja de o jumătate de tonă. Materialele radioactive „fac cornul inutil şi toxic pentru consumul uman”, explică Nithaya Chetty de la aceeaşi universitate.

Rinocerul prăfuit, adormit şi ghemuit pe pământ, nu a simţit nicio durere, explică Larkin, adăugând că doza de material radioactiv este atât de mică încât nu va avea niciun impact asupra sănătăţii animalului sau asupra mediului.

În februarie, guvernul transmitea că, în ciuda eforturilor sale, 499 de rinoceri au fost ucişi în 2023, majoritatea în parcurile naţionale, o creştere de 11% faţă de anul precedent.

Douăzeci de exemplare participă la proiectul pilot Rhisotope şi vor primi o doză „suficient de puternică pentru a declanşa detectoarele instalate în întreaga lume, iniţial pentru prevenirea terorismului nuclear”, a explicat Larkin pentru AFP, vizibil încântat.

Vameşii dispun adesea de detectoare portabile de radiaţii, pe lângă miile de detectoare instalate în porturi şi aeroporturi, au precizat oamenii de ştiinţă. Pe piaţa neagră, preţul coarnelor, la greutate, rivalizează cu cel al aurului sau al cocainei.

Potrivit lui Arrie Van Deventer, fondatorul orfelinatului, tăierea coarnelor rinocerilor, o practică larg răspândită în ţară, la fel ca şi otrăvirea lor, nu au reuşit să descurajeze braconierii.

Ultima fază a proiectului va consta în tratarea exemplarelor care participă la proiectul pilot urmând "un protocol ştiinţific şi etic adecvat", explică responsabila de proiect Jessica Babich.

Echipa va preleva apoi probe de sânge pentru a se asigura că animalele sunt protejate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
O iubire cât o viață. Marea poveste de dragoste dintre Ileana Stana-Ionescu și soțul ei: „Prima oară, nu mi-a...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"