Nelson Mandela a avut numeroase probleme de sănătate de-a lungul timpului

Data publicării:
nelson mandela 1

În 1985, la închisoare, Nelson Mandela a fost operat de prostată hipertrofiată, potrivit Mediafax. El avea, pe atunci, 67 de ani.

În 1988, eroul luptei contra antiapartheidului se confruntă cu cea mai serioasă problemă de sănătate, fiind internat la Spitalul din Stellenbosch, în apropiere de Cape Town (sud-vest), după ce s-a plâns de o puternică tuse. Cauza: umiditatea din celula de la închisoare.

Pentru că suferă de tuberculoză, medicii îi drenează doi litri de lichid din plămâni şi N. Mandela petrece şase săptămâni la spital, după care este transferat, în convalescenţă, într-o clinică mai apropiată de închisoarea sa, unde va fi primul pacient de culoare.

În 2001, la 11 ani după eliberare, fostul preşedinte este tratat prin radioterapie de cancer la prostată. Anul următor, el declară pentru jurnalişti că s-a vindecat definitiv.

În plus, anii de muncă forţată în carierele de calcar de pe Robben Island i-au afectat glandele lacrimale, atacate de alcalinitatea rocilor.

La câteva luni după alegerea ca preşedinte al Africii de Sud, în timpul primului scrutin multirasial din 1994, el a fost operat de cataractă. Din cauza restricţiilor foarte riguroase, fotografii nu sunt autorizaţi să utilizeze flashuri în prezenţa sa.

Pe 25 ianuarie 2011, la vârsta de 92 de ani, Mandela este spitalizat timp de două zile pentru o infecţie respiratorie acută.

El este internat din nou la spital pe 25 februarie 2012 din cauza unor dureri abdominale, dar părăseşte instituţia a doua zi după ce este supus unei colonoscopii. Atunci, medicii au considerat că nu avea nimic grav.

La 8 decembrie 2012, el este spitalizat la Pretoria din cauza unei infecţii pulmonare. Câteva zile mai târziu, pe 15 decembrie, este supus cu succes unei endoscopii pentru a-i extrage calculi biliari.

După 18 zile de spitalizare, cea mai lungă internare în spital din 1988, el este externat şi continuă să primească îngrijiri medicale la domiciliul său din Johannesburg. Medicii săi l-au declarat vindecat la 6 ianuarie 2013.

Mandela a mai fost este spitalizat, timp de 24 de ore, în zilele de 9 şi 10 martie 2013 pentru examene medicale, rezultate fiind considerate „satisfăcătoare”, potrivit preşedinţiei sud-africane.

Fostul președinte sud-african Nelson Mandela a murit, joi, la vârsta de 95 de ani.

Anunțul a fost făcut de actualul președinte al Africii de Sud, Jacob Zuma. „Acum se odihnește. Acum și-a găsit liniștea. Națiunea noastră și-a pierdut cel mai mare fiu. Poporul nostru a pierdut un tată”, a spus Jacob Zuma, într-un discurs televizat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...