La Harkov, aproximativ 70 de manifestanţi pro-ruşi au fost arestaţi, după ce au ocupat sediul administraţiei locale şi au cerut independenţa faţă de Kiev, într-o mişcare similară celei din regiunea Doneţk, regiune care a fost proclamată „republică suverană” de manifestanţii filoruşi. Procuratura a calificat aceste acţiuni drept un atentat la adresa securităţii naţionale.
Sute de manifestanţi pro-ruşi au incendiat baricadele ridicate în jurul administraţiei regionale din Harkov şi au spart geamurile clădirii. Au pătruns apoi în interior unde au înlocuit steagul Ucrainei cu cel al Rusiei.
Incidente s-au înregistrat şi în oraşul Mîkolaiv, din sudul Ucrainei. Aici, încercarea manifestanţilor pro-ruşi de a ocupa sediul administraţiei regionale a fost înăbuşită de activişti ucraineni pro-europeni.
În urma ultimelor evenimente, puterea de la Kiev a lansat o operaţiune antiteroristă în Harkov şi zeci de oameni au fost arestaţi. Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a avertizat că separatiştii care ocupă cu forţa clădiri oficiale vor fi trataţi drept terorişti şi criminali. În replică, Rusia cere autorităţilor ucrainene să nu intervină în forţă în estul ţării, pentru că, în caz contrar, ar exista riscul declanşării unui război civil.
La Doneţk, regiune care a fost proclamată „republică suverană” de manifestanţii proruşi, sute de oameni au promis că vor rămâne în stradă până la organizarea referendumului pentru alipirea la Rusia.
Toată această agitaţie din estul rusofon al Ucrainei vine la două săptămâni după ce analiştii militari de la Washington au declarat că armata rusă ar putea să ocupe în doar o jumătate de zi, dacă ar dori, oraşele Harkov, Lugansk şi Doneţk, apoi pe cele de pe litoralul nordic al Mării Azov, pentru a crea o legătură terestră între Federaţia Rusă şi peninsula Crimeea.