"Investigaţia este aproape finalizată", a declarat Vasile Şarco, şeful Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Molodova, pentru Bloomberg, citat de Mediafax.
Guvernatorul Băncii Centrale a Republicii Moldova, Dorin Drăguţanu, a anunţat că instituţia a amendat o bancă locală, pe care nu a dorit să o numească, şi conducerea acesteia, după o ancheta prin care s-au investigat tranzacţii suspecte desfăşurate între 2010 şi 2014, în valoare totală cuprinsă între 18 şi 20 de miliarde de dolari.
El a precizat că cinci bancheri sunt investigaţi în acest caz.
De asemenea, Letonia a impus o amendă de 140.000 de euro unei bănci pe care a refuzat să o nominalizeze.
Situaţia a fost denunţată pentru prima dată de Proiectul de Raportare a Corupţiei şi a Crimei Organizate (OCCRP), un centru de jurnalism de investigaţie nonprofit, care acţionează şi în Europa de Est.
Cifra de 20 de miliarde de dolari reprezintă mai mult decât dublul PIB-ului de 8 miliarde de dolari al Moldovei.
OCCRP a afirmat că, în urma unei anchete care a durat un an, a descoperit că 19 bănci din Rusia au folosit datorii false pentru a justifica banii, transferând fonduri din banca Moldindconbank din Republica Moldova către Trasta Kommercbanka din Letonia.
Moldindconbank a comentat acuzaţiile ca fiind "nefondate", explicând că operaţiunile "au respectat pe deplin legislaţia Moldovei şi regulile băncii centrale", potrivit unui comunicat emis în 11 septembrie.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Trasta, Marina Lebedeva, a precizat că banca letonă a respectat toate legile, fără să ofere alte detalii.
Anterior, cele două bănci din Moldova şi Letonia, alături de alţi creditori din Elveţia, Cipru şi Lituania, au fost folosite pentru a spăla o parte dintre cele 230 de milioane de dolari din cel mai mare caz de fraudă fiscală din Rusia, din 2007, potrivit fondului de investiţii Hermitage Capital.