Ministerul polonez al Apărării dezminte că ar fi cerut acces la armamentul nuclear NATO

Data publicării:
polonia nato

Ministerul Apărării nu desfășoară în acest moment niciun fel de activitate privind alăturarea Poloniei la programul Nuclear Sharing, subliniază comunicatul, în contextul în care declarațiile făcute sâmbătă de Tomasz Szatkowski au suscitat multiple reacții și comentarii, îndeosebi la Moscova. 

Potrivit comunicatului, afirmațiile ministrului adjunct polonez trebuie interpretate în contextul comentariilor unor centre analitice serioase din Occident, care atrag atenția asupra deficitului de capabilități de descurajare nucleară pe flancul estic al NATO. „Aceste comentarii oferă diferite soluții, inclusiv extinderea acordului privind distribuirea armelor nucleare tactice în cadrul NATO. Trebuie luate în considerare diverse variante, inclusiv o formă de participare a Poloniei la acest program”, se mai spune în comunicat.

În același timp, Ministerul polonez al Apărării amintește că Polonia este parte a Tratatului de neproliferare nucleară, iar guvernul polonez nu are planuri de a obține acces la astfel de armament. „O posibila decizie cu privire la o formă de participare a Poloniei la programul respectiv trebuie să facă obiectul unei coordonări la nivel politic, atât în interiorul țării, cât și cu aliații săi”, mai spune ministerul în același comunicat.

Vrem să punem capăt împărțirii membrilor NATO în două categorii. Mai funcționează încă o regulă nescrisă că pe teritoriul noilor state membre ale Alianței sunt posibile mai puține lucruri”, afirmase ministrul adjunct al apărării polonez, Tomasz Szatkowski, citat de Agerpres.

El a declarat că ministerul său examinează în prezent oportunitatea de a cere ca Polonia să fie inclusă în programul NATO de „schimb nuclear în scopul consolidării capacităților de apărare ale țării.

Din cele 28 de state membre ale NATO, doar trei sunt puteri nucleare — SUA, Franța și Marea Britanie — dar numai Statele Unite a oferit aliaților posibilitatea de a folosi aceste arme în comun în cadrul unui program de „schimb nuclear”.

Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia sunt deja incluse în acest program.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri