Omar Mateen obişnuia să vină la clubul Pulse unde consuma băuturi alcoolice şi dansa cu bărbaţi, spun cei care l-au văzut acolo pe bărbatul de 29 de ani. Atunci când bea peste măsură, el devenea violent şi a încercat chiar să atace cu cuţitul o persoană care făcuse o glumă pe seama religiei musulmane. Deşi rudele lui Omar Mateen au spus despre acesta că ura comunitatea gay, informaţiile nou apărute contrazic versiunea familiei. Astfel, un fost coleg de şcoală spune că Omar Mateen i-a cerut o întâlnire în urmă cu 10 ani. Toate întăresc speculaţiile potrivit cărora autorul masacrului din clubul Pulse ducea o viaţă dublă.
Între timp, apar noi mărturii şi imagini din timpul intervenţiei trupelor SWAT asupra clubului Pulse din Orlando.
„În timp ce trăgea, râdea. E ceva care va rămâne în mintea mea pentru toată viaţa. Am stat în spital două zile, am încercat să dorm, dar atunci când închideam ochii, auzeam doar arme, gloanţe căzute pe podea şi râsul lui”, spune Norman Casiano, supravieţuitor al masacrului din clubul Pulse.
Alţii au încercat să se prefacă morţi în speranţa că-l vor păcăli pe atacator.
„Mi-am băgat capul sub o canapea, dar el a văzut că nu am sânge pe mine şi m-a împuşcat în spate. Sunt un supravieţuitor, nu m-am lăsat”, spune Tony Marrero, rănit în clubul Pulse.
„Din câte ştim până acum, acesta este clar un exemplu de extremism de tip intern, lucru care ne îngrijorează pe toţi de mai multă vreme”, a spus Barack Obama, preşedintele SUA.
Şi şeful FBI crede că, cel mai probabil, Omar Mateen nu a avut legături cu reţelele teroriste externe, în afară de faptul că a fost inspirat de grupări radicale.
„Există indicii puternice de radicalizare a acestui ucigaş şi o potențială inspirație din activitatea organizațiilor teroriste străine”, a spus James Comey, directorul FBI.
320 de oameni petreceau în clubul din Orlando, când Omar Mateen a deschis focul la întâmplare, cu o armă de asalt.