Mărturiile unor supraviețuitori ai infernului ISIS de la Marawi: „Am trecut printre cadavre mâncate de viermi”
Data actualizării: Data publicării:
Aproximativ 2.000 de civili sunt captivi în orașul Marawi, aflat sub asediul insurgenților Statului Islamic, la capătul a două săptămâni de lupte intense între armata filipineză și ISIS.
Sâmbătă, forțele armate filipineze au reușit să spargă un flanc al asediului, salvând 70 de persoane, printre care 23 de cadre didactice de la Colegiul Dansalan, unde se ascunseseră din calea bombelor și a lunetiștilor. Alături de aceștia se afla și un copil în vârstă de un an, relatează France 24.
Colegiul Dansalan este condus ordinul iezuit al Bisericii Catolice, iar toți profesorii sunt creștini.
„Am stat la podea în fiecare seară, în beznă completă. Am baricadat ușile cu un frigider și cu mobila din jur. ISIS a încercat să forțeze intrările și chiar au pătruns în clădire din a doua încercare. Așa că ne-am ascuns într-un tunel sub casă”, explică profesoara Jerona Sendrome.
„Dacă nu ar fi plouat, nu am fi avut apă”, spune sora acesteia, Jane Rose Sedrome.
În toată perioadă în care profesorii au stat ascunși în clădirea Colegiului, au comunicat în secret prin SMS cu forțele guvernamentale și au hotărât să părăsească incinta imobilului abia în momentul în care armata filipineză a reușit să elibereze un pod din apropiere. Dar pentru a retrage într-o zonă sigură, au trebuit să treacă printr-o „alee a lunetiștilor”, Bangolo, unul dintre cartierele vechi din Marawi.
„Am trecut printre trei cadavre mâncate de viermi. Miroseau oribil”, explică profesorul Regene Apao, de 23 de ani. „Știam că sunt din ISIS, pentru că purtau haine și măști negre”.
În ultimele 48 de ore, armata filipineză a preluat controlul asupra mai multor clădiri care fuseseră apărate de lunetiști.
Importanța strategică a luptei pentru Marawi este aceea de bloca extinderea Statului Islamic spre insula filipineză Mindanao, unde insurgenții ISIS caută să construiască o bază regională.