În Bahrain, micul regat din Golful Persic, cursa Marelui Premiu de Formula 1 s-a încheiat fără incidente deosebite, în ciuda protestelor susţinute ale şiiţilor, oponenţii guvernului. După mai multe zile şi nopţi în care poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa grupurile de manifestanţi, duminică, în ziua cursei câştigate din nou de Sebastian Vettel, protestatarii au blocat mai multe drumuri şi au ocupat o şcoală.
Cu toate acestea, în unele zone ale capitalei Manama şi la locul competiţiei se putea observa că numărul poliţiştilor era mai mare decât cel al manifestanţilor din opoziţia şiită, susţine un reprezentant al Centrului pentru Drepturile Omului din Bahrain, Sayed Yousif al-Muhafda, citat de agenţia de presă Reuters. Iar de-a lungul autostrăzii ce leagă capitala de circuitul automobilistic din Sakhir, în deşert, au străjuit zeci de maşini de poliţie şi vehicule blindate.
Rugat să dea detalii cu privire la proteste, duminică, un oficial al Ministerului de Interne a declarat că totul se desfăşoară în condiţii normale. „Acest week-end este cu adevărat dedicat exclusiv sportului”, declara sâmbătă şi regele Bahrainului, Salman bin Hamad bin Issa al-Khalifa. De altfel, spectatorii prezenţi la Sakhir s-au bucurat de o atmosferă de carnaval, urmărind spectacole de muzică şi dans în aşteptarea concursului.
Un conflict nestins de trei ani. Cursa automobilistică, dublu instrument de imagine
Guvernul speră să demonstreze unitatea ţării la fiecare ediţie a competiţiei, acuzând totodată protestatarii că subminează imaginea Bahrainului în lume. Opoziţia, în schimb, vede în evenimentul sportiv instrumentul prin care conducerea ţării vrea să obţină propriul său capital de imagine. Şiiţii majoritari mai acuză guvernul condus de suniţi că se foloseşte de cursa de Formula 1 pentru a camufla încălcarea drepturilor omului şi conflictul politic din regatul insular.
Nu este aşadar de mirare că, de trei ani, mişcările antiguvernamentale iau proporţii în preajma competiţiei, în speranţa că opinia publică internaţională îşi va abate atenţia şi către campania lor pro-democratică. Anul acesta însă, preventiv, autorităţile ar fi strâns şi trimis după gratii personaje incomode, potrivit organizaţiei de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu. Cu zece zile înaintea cursei, HRW denunţa într-un comunicat un val de arestări abuzive realizate de poliţie în rândul militanţilor opoziţiei, acuzând intenţia de a bloca intensificarea protestelor:
„Aceste operaţiuni şi arestări sugerează că autorităţile sunt mai preocupate să-i îndepărteze pe militanţi de cursă decât să răspundă revendicărilor lor legitime. (...) Autorităţile au obligaţia să asigure securitatea participanţilor la Marele Premiu, dar fără să aresteze oamenii pentru că îşi exercită dreptul la libertatea de exprimare şi de întrunire.”
Protestele antiguvernamentale au izbucnit în Bahrain în februarie 2011, sub inspiraţia primăverii arabe, şi au fost declanşate de populaţia şiită majoritară împotriva dinastiei sunite Al-Khalifa, aflată la putere. Opoziţia cere instituirea monarhiei constituţionale, însă conducerea respinge vehement această schimbare. Guvernul neagă acuzaţiile de discriminare şi abuzuri pe care şiiţii le aduc autorităţilor şi acuză Iranul că s-ar afla la originea tulburărilor.
2011, cursă anulată, soldate cu un deces. Cursa de Formula 1 a avut loc
Anul trecut, Federaţia Internaţională de Automobilism a luat decizia de a nu suspenda evenimentul, cu toate că echipele de Formula 1 şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la condiţiile de securitate. Regele Bahrainului declara atunci că evenimentul va avea loc în ciuda protestelor: „Anularea cursei nu ar face decât să dea şi mai multă putere extremiştilor”, spunea el.
Cu doar o zi înaintea cursei, a fost descoperit cadavrul unui protestatar.
În 2011, cursa a fost anulată după ce peste 50 de persoane, inclusiv poliţişti, au fost ucişi în timpul ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Au urmat şi alte represalii: sute de arestări şi mii de concedieri.
Plecat din pole position, Sebastian Vettel a fost şi anul trecut cel care şi-a adjudecat trofeul competiţiei controversate.
Datele importante ale Marelui Premiu de Formula 1 de la Manama
- Prima cursă: 2004.
- Ultimele trei curse desfăşurate: 2010, câştigată de Fernando Alonso, Ferrari; 2012: Sebastian Vettel, Renault. 2013: Sebastian Vettel, Renault.
- Lungimea circuitului: 5412 km.
- Tururi de pistă: 57.
- Cursa din 2011: Suspendată pe fondul protestelor.
Ella Moroiu
Pe aceeaşi temă:
Îşi măreşte avansul: Sebastian Vettel, din nou câştigător al circuitului din Bahrain
Bahrain: Violenţe înaintea cursei de Formula 1: „Nu concuraţi peste sângele nostru”