Liderul de la Casa Albă a precizat că nu se ştie încă cine a executat atentatele şi din ce motive, însă vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei şi pedepsiţi. Bilanţul exploziilor de la Boston arată trei morţi, printre care un băiat de numai opt ani, şi 176 de răniţi, multi dintre ei mutilaţi pe viaţă.
„Cred că președintele Obama a încercat să sugereze o liniște, ca să nu existe o serie de acte împotriva unora despre care s-ar putea bănui că sunt în spatele acestui act. În mod înțelept, președintele Obama le-a spus americanilor să aștepte până când sunt elemente suficiente pentru a-i identifica pe cei care se află în spatele actului terorist. Eu nu cred că este al-Qaida sau o organizație. Serviciile secrete americane au cea mai nouă tehnologie. Dacă s-ar fi vorbit la telefon, dacă ar fi fost suficiente elemente, s-ar fi spus. Nu exclud posibilitatea să fie niște oameni de genul lui Breivik, din Norvegia, mai ales că bombele sunt artizanale, nu militare”, a spus la „Imparțial” Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta.
Citiți și:
Ministru rus: Exploziile de la Boston, un avertisment pentru Rusia înainte de JO de iarnă din 2014
Măsuri drastice de securitate pentru maratonul din Londra
MAE: Niciun român printre victimele atentatului din Boston
Explozii la Boston, trei persoane au murit. Barack Obama: Orice grup responsabil va simţi puterea justiţiei
Aplicaţia Google Person Finder, reactivată după exploziile de la Boston
„Datele de pe teren, așa precare cum sunt ele acum, sugerează că ar fi vorba mai degrabă de un grup decât de o persoană. Că acel grup este din interiorul Statelor Unite, sau din exterior, asta este întrebarea esențială în acest moment. Președintele Obama nu a folosit de la început cuvântul terorism, pentru că acesta induce în mentalul american un atac extern și provoacă mult mai multă panică decât în cazul unui atac intern. O continuare acestor tipuri de atacuri ar face ca administrația Obama să fie extrem de clătinată din zone din care nu se aștepta”, a precizat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Relații Internaționale al Academiei Române.
Washington Post și New York Times au avansat ipotezele privind o acțiune a talibanilor pakistanezi, a al-Qaida sau chiar a Iranului. Este susținută și varianta unui terorism domestic, mai ales că zilele acestea se împlinesc 18 ani de la atentatul de la Oklahoma, opera unui grup de teroriști locali, care au pus un camion plin cu explozibil în fața unei clădiri federale. Au murit atunci 168 de oameni.